Petak, 26 Travanj 2024 20:00

KRUPNIJE LUTALICE PRIBLIŽILE SU SE OBALI, SAD JE VRIJEME ZA VARALIČARENJE

Piše:

Ranije nego što je uobičajeno temperature priobalnog i površinskog mora su dosegle, ponegdje i prešle vrijednost od 15 - 16 stupnjeva pa su u ta područja pristigle i lutajuće grabljivica, koje su hladnije mjesece provele daleko od obale i površine. Nakon širuna i vrnuta, pristižu i krupnije grabljivice, od kojih su udičarima, osobito onima koji love „spinning“, tehnikom varaličarenja s obale, najinteresantnije lice i škarmi. Do početka ljeta lovit će se uglavnom manji i srednji primjerci, škarmi do 1 - 1,5 kg, a lice do 5 kg težine. Dolazak većih očekuje se tijekom srpnja. Prilika je to za izdašno, ali iznad svega uzbudljivo varaličarenje.

Do ljeta će se najbolje loviti s otvorenih pozicija, kao što su rtovi, stijene koje strše u more, vrhovi lukobrana i slično. Najbolja su ona manje posječena i dostupna mjesta na kojima se obala relativno strmo spušta u more i gdje dubine odmah dosežu barem nekoliko metara. Tu već sada postoji šansa da se ulovi kapitalna lica ili škaram, koje traže mjesto okupljanja cipola i drugih sitnih riba.

Zbog vrste terena i mogućnosti ulova kapitalca, oprema za lov na takvim pozicijama treba biti nešto robusnija: štap težine bacanja 50 do 100 grama, dužine 330 do 390 cm i bacačka rola veličine 50, odnosno kapaciteta 100 m najlona promjera 0,50 mm. Rola mora biti jaka, kvalitetna i lagana, s pouzdanom i preciznom kočnicom. Tako snažna oprema je potrebna i zato što se sa stjenovite obale može uloviti i orhan, koji također krajem proljeća prilazi obali u velikim jatima.

Za lov s pitomije obale, osobito ako se ne očekuju krupniji plijen, prikladniji je štap dužine 240 do 300 cm i težine bacanja 10 do 50 grama koji radi vršnjakom- prvom trećinom. Uporaba kraćeg ili dužeg štapa se ne preporučuje jer je s kraćim teško dosegnuti potrebnu daljinu odbačaja, a s dužim pravilno voditi varalice, posebno tipa „popera“ i „walker“. Ma koliko dugačak, štap mora biti dovoljno tvrd i oštar kako bi omogućio probijane tvrde kože ribe udicom. Naime, samo velike, lice teže od 5 kg gutaju varalice i kače se za ždrijelo, dok se ostalima udice skoro isključivo zabadaju u kraj usta, uz škržni poklopac. Međutim, zbog mogućnosti pucanja štap ne smije biti krajnje oštar, pogotovo ne ako je umjesto od najlona osnovna struna od „PE“ višenitke debljine PE1.0 (0,165 mm).

U ovom periodu najbolje je loviti teturavcima, „wobler“ varalicama, do srednje velikim, plivajućim ili tonućim, ovisno o dubini na mjestu lova. Za lov u plitkom moru i na samoj površini sve više koriste „pljuskavce“ - „poper“ dužine 8 do 10 cm ili „wolker“ varalice. Dobri rezultati postižu se metalnim varalicama, žlicama i pilkerima. Iako su iznimno učinkovite, imitacije cipola, gavuna, inćuna i drugih ribica od mekane plastike se manje koriste jer ih grabljivice brzo uništavaju.

Način kompletiranja pribora ovisi od dubine vode, potrebne dužine odbačaja, težine varalice, dimenzija ribe koja se želi i može loviti itd. Tamo gdje je to moguće, treba koristiti najjednostavniji sistem, koji čine osnovna struna, vrtilica i završnjak, zapravo samo predvez s kopčom za brzu izmjenu varalice. Dovoljan je samo metar dugi predvez, najbolje od „FC“, fluorougljične strune. Ovakva montaža je dobra kad je sama varalica dovoljno teška ili kad nije daleko potrebno daleko odbaciti. U protivnom, sistem je nužno opteretiti vodenom kuglom ili, još bolje, „sbirolinom“ odgovarajuće veličine u plivajućoj, sporotonućoj ili tonućoj verziji, ovisno od dubine na kojoj se želi voditi lagana varalica.

Lica se lovi isključivo danju, najbolje rano ujutro i, osobito, pred zalazak sunca. Međutim, u povoljnim uvjetima- po sunčanom i vedrom vremenu uz lagano namreškano more te u vrijeme plimnog vala- ona radi i u drugim dijelovima dana. Tako gdje se ulovi jedna, može se očekivati bogat ulov lica tijekom nekoliko dana. Škaram je, pak, aktivan i noću. Često se baš po mraku love najkrupniji primjerci, prije svega većim teturavcima, po mogućnosti sa zvučnom ampulom i naglašenom (širom) vibracijom.

Svako komešanje, iskakanje iz vode ili bježanje prema obali jata cipola, gavuna i ostalih sitnih riba znak je nazočnosti grabljivica. Ako one napadaju u jatu, sigurno se radi o licama. One, ali i škarmi, plijen udaraju iznimno žestoko. U prvim trenutcima im treba popuštati, a zamarati oprezno, ali sa stalno zategnutim priborom.

Opisanim priborom osim lice i škarma, varaličarenjem s obale u ovom periodu mogu se uloviti i neke druge grabljivce, od širuna, vrnuta, palamide do brancina, strijeljke i lampuge.