Ponedjeljak, 08 Siječanj 2024 18:13

KREĆU RADOVI NA BROJNIM PROMETNICAMA: MOSTOM U KOMOLCU OD UTORKA UZ SEMAFORE, OD IDUĆEG TJEDNA SE ZATVARA

KREĆU RADOVI NA BROJNIM PROMETNICAMA: MOSTOM U KOMOLCU OD UTORKA UZ SEMAFORE, OD IDUĆEG TJEDNA SE ZATVARA Foto: Grad Dubrovnik

Sukladno prethodnim najavama, tijekom prve polovice siječnja Grad Dubrovnik, gotovo simultano, pokreće izvođenje radova pojačanog održavanja prometnica na više lokacija na gradskom području, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u gradskoj upravi.

Uz početak radova na sanaciji mosta Ombla i uređenja spojne ceste za Bosanku, obnovit će se asfaltni zastor u naselju Trsteno, u ulicama Od Gaja i Gornji Kono te cesta koja vodi do novoizgrađenog gradskog azila za nezbrinute i napuštene životinje.

Vrijednost ovog ciklusa ulaganja u investicijsko održavanje prometnica i javnih površina ukupno iznosi 1.170.298 eura (bez PDV-a), a radove izvode četiri tvrtke; Mar d.o.o., Asphalt Team d.o.o., Tehnogradnja d.o.o. i Dubrovnik Ceste d.d..

Radovi na cjelovitoj sanaciji površinskog sloja mosta Ombla počinju u utorak, 9. siječnja. Sanaciju Mosta Ombla vrijednu 494.302 eura provodi tvrtka Mar d.o.o. uz stručni nadzor tvrtke Graf d.o.o.. Izvođač će tijekom ovog tjedna provoditi pripremne radove te će se promet mostom propuštati naizmjenice koristeći semaforsku signalizaciju, a javni prijevoz u ovom tjednu će se također odvijati preko mosta.

Od idućeg tjedna mostom Ombla neće biti dozvoljeno kretanje, a promet će se preusmjeriti na most Dr. Franja Tuđmana. U situacijama kada zbog jakog vjetra dođe do zatvaranja prometa Mostom dr. Franja Tuđmana, izvođač će omogućiti prometovanje jednim prometnim trakom Mosta Ombla uz korištenje semafora. Po aktivaciji radova na sanaciji mosta preko rijeke Omble izmjene u trasi prometovanja linija 1A i 1B uvodi i javni gradski prijevoznik Libertas Dubrovnik, dok vozni red obje linije ostaje nepromijenjen. Uvest će se i posebna linija 1F.
 
Podsjetimo, prema projektu Građevinskog fakulteta izradit će se nove armirano-betonske ploče, nova hidroizolacija mosta te izvesti novi asfaltni zastor, a radovi obuhvaćaju i izradu novog nogostupa i pješačke ograde. Konstrukcija mosta je u jako dobrom stanju te ona nije obuhvaćena radovima.
 
U srijedu, 10. siječnja započinju i radovi na sanaciji i asfaltiranju dijela ceste ulice Od Gaja. Obnovit će se postojeći asfaltni zastor od križanja s Ulicom generala Janka Bobetka do križanja s Ulicom padre Perice, ukupne površine oko 3.000 metara kvadratnih. Ugovorena vrijednost radova koje izvodi tvrtka Dubrovnik Ceste d.d. je 118.980 eura, a trajat će 30 kalendarskih dana.
 
Već idućeg dana, u četvrtak, 11. siječnja, u Trstenom počinju radovi obnove kolnika dijela ulica kroz naselje Trsteno i to od križanja s državnom cestom dužine oko 1.200 metara kvadratnih. Radove u Trstenom ugovorene vrijednosti 110.140 eura izvodi tvrtka Asphalt Team d.o.o., a trebali bi trajati 20 kalendarskih dana.

U ponedjeljak, 15. siječnja započinju radovi uređenja spojne prometnice od priključka na državnu cestu DC8 do križanja na ulazu u gradsko naselje Bosanka, ukupne dužine 640 metara. Ugovoreni iznos radova je 364.187 eura, a izvodi ih tvrtka Tehnogradnja d.o.o. uz ugovoreno trajanje 70 dana.
 
Istog dana tvrtka Tehnogradnja d.o.o. pokreće radove asfaltiranja ceste na Grabovici prema novoizgrađenom gradskom azilu za životinje ukupne dužine 250 metara. Ovi radovi vrijednosti 35.603 eura trajat će 10 kalendarskih dana.
 
Od srijede, 17. siječnja kreću radovi na obnovi kolnika ulice Gornji Kono na potezu od križanja s Ulicom Pera Bakića do križanja s Ulicom Nika Kulišića, ukupne dužine 110 metara. Ove radove vrijedne 47.084,83 eura izvodi tvrtka Dubrovnik Ceste d.d., a ugovoreni rok izvođenja je  20 dana.
 
Podsjetimo, za pojačano održavanje prometnica u Proračunu za 2024. godinu rezervirano je 2.4 milijuna eura odnosno 69 posto više sredstava nego u 2023. godini. Među ostalima, planirana je obnova asfalta u ulicama Iva Vojnovića, Andrije Hebranga, Obala Stjepana Radića, Vladimira Nazora, kralja Tomislava, Vatroslava Lisinskoga (s obnovom nogostupa te brojnih drugih).

dpp