Ponedjeljak, 27 Ožujak 2023 19:51

Gradonačelnik Franković nezadovoljan brzinom radova koje izvodi Tehnogradnja

Piše:
Nedavni radovi na Montovjerni Nedavni radovi na Montovjerni Foto: Grad Dubrovnik

Još je prije nekoliko mjeseci gradonačelnik Mato Franković najavio kako je u gradu puno ulica koje treba urediti i puno cesta koje treba asfaltirati. Dio je radova tako u tijeku, neki su i završeni, a neki se otežu i nikako da završe. Gradonačelnik ističe: problem je u nedostatku radne snage u tvrtkama koji su ti radovi povjereni. Rekao je kako će mijenjati uvjete u natječajima za izvođenje radova.

- Cijeli je niz ulica koje treba prioritetno rješavati, a tvrtka koja održava gradske ceste i ulice, Tehnogradnja, prespora je i nismo zadovoljni načinom i brzinom rješavanja komunalnih problema nakon što Grad izda nalog prema navedenoj tvrtki. - kazao je Franković i najavio kako će ubuduće uvjeti u natječajima za izvođače radova biti stroži nego je dosad bio slučaj.

- Mi ćemo za natječaje koji će biti raspisani u srpnju propisati jasne i stroge uvjete kad i u kojem trenutku se treba izaći na teren nakon što Grad izda nalog za uređenje ulica, sanaciju rupa i slične radove. - rekao je Franković.

Osim na manjim, na kojima se izvode komunalni zahvati, Franković nije zadovoljan ni intezitetom radova na većim gradilištima. Problem je, ističe, nedostatak radne snage u tvrtkama kojima su radovi povjereni, koje su odabrane putem natječaja.

- Nisam zadovoljan brzinom kojom tvrtke koje angažiramo na natječaju izvode radove na bilo kojem objektu. Čini se da radovi traju beskonačno dugo, ali i mi smo falili jer smo izvođačima davali komodne rokove. -rekao je.

Ipak, naglasio je kako se na gradilištu duž Lapadske obale dogodila iznimka, odnosno kako je dobro da su izvođačima koji rade na toj novoj prometnici, dali „komodnije rokove” za završetak radova.

- Na Lapadskoj obali su se izvođači radova susreli s cijelim nizom problema. Riješili smo ih, ali da nije bilo tih komodnijih rokova, bili bismo u velikom problemu jer bi izvođač potraživao veća sredstva zbog nemogućnosti izvođenja radova. No kako je ta dionica duga, moglo se raditi na jednoj strani dok se ne riješe problemi na drugoj. - kazao je.

U natječajima, koje će Grad ubuduće raspisivati za izvođenje radova, najavio je Franković, odredit će se kraći rokovi za izgradnju.

- Na novim natječajima će rokovi izvođenja radova biti kraći, a penali veći. Evo, bio sam nedavno na Dupcu i umjesto da tamo radi 100 radnika bilo ih je desetak i to je problem, problem je u nedostatku radnika. Imamo veliki broj investicija od Grada, Županije do države i privatnih poduzetnika, ali je broj tvrki koje mogu iznijeti radove sve manji pa neke tvrtke rade na nekoliko gradilišta u nas i u drugim gradovima. Nemamo građevinsku operativu koja može udovoljiti zahtjevima tržišta. Potražnja je ogromna, a ponuda nedovoljno velika i zato smo u problemima u kojima jesmo. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.