Utorak, 18 Siječanj 2022 12:32

Grad Dubrovnik i 2023. godine imat će kruzersku taksu

Grad Dubrovnik i 2023. godine imat će kruzersku taksu Foto: Davor Mladošić

Kruzeri koji će u sezoni 2023. uplovljavati u Luku Dubrovnik plaćat će turističku pristojbu jednako onoj koja će se plaćati i ovog ljeta. Ovisno o broju putnika, cijena pristojbe kretat će se od dvije pa do 40 tisuća kuna. Nakon što odluku o visini turističke pristojbe za 2023. usvoji Gradsko vijeće, naime to je jedna od točki iduće sjednice, ona će se primjenjivati od 1. siječnja 2023.

Brodovi kapaciteta od 50 do 200 putnika plaćat će pristojbu od dvije tisuće kuna. Za kruzere od 201 do 500 putnika ona će iznositi pet tisuća kuna dok je za kruzere od 501 do tisuću putnika propisana visina pristojbe od deset tisuća kuna. Krizeri s 1.001 do dvije tisuće putnika plaćat će 20 tisuća kuna pristojbe dok će brodovi kapaciteta do tri tisuće putnika plaćati 30 tisuća kuna pristojbe. Najveću pristojbu od 40 tisuća kuna plaćat će kruzeri s preko tri tisuće putnika.

Zakonom o turističkoj pristojbi propisano je da brod na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama kad se nalazi na vezu u luci ili lučkom sidrištu može plaćati turističku pristojbu ukoliko postoji takva odluka koju donose gradska ili općinska vijeća. Prikupljena sredstva raspoređuju se u omjeru 85 posto općini ili gradu, a 15 posto županiji. Ta se sredstva, navodi se odluci, dalje koriste za poboljšanje javne i turističke infrastrukture te projekte i programe održivog razvoja.

nm