Ponedjeljak, 21 Prosinac 2020 13:54

Franković: Neću isplaćivati božićnice kako bi dobio dva glasa više

Piše:

Neću isplaćivati božićnice kako bi sutra dobio dva glasa više. To ne želim i neću to raditi. - kazao je gradonačelnik Mato Franković, odgovarajući nedavno na pitanje hoće li radnicima u Libertasu uoči blagdana podijeliti božićnice. Hoće li to učiniti uvelike ovisi o sastanku gradonačelnika i sindikata koji će se održati u utorak.

- Isplata materijalnih prava jako je važna, kao i poštivanje kolektivnog ugovora. Naša odgovornost nije samo za danas nego i za budućnost. Odgovornost je svakog političara promišljati što će biti na duže razdoblje. Neću isplaćivati božićnice kako bi sutra dobio dva glasa više. To ne želim i neću to raditi. - rekao je Franković, istaknuvši kako je uvjeren da će ipak na kraju sa sindikatom postići dogovor.

- Nismo još postigli dogovor sa sindikatima, ali sam uvjeren da ćemo ga postići kao što smo ga postigli i u najtežim vremenima i zahvaljujem se sindikatima jer smo kroz razgovore s njima došli do situacije da su društva stabilna. Ne želimo davati otkaze, želimo održati tvrtku stabilnom i to ćemo napraviti. Nadam se zajedničkom rješenju na zadovoljstvo i jednih i drugih. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.

U Libertasu su inače dva sindikata od kojih je samo jedan reprezentativan, odnosno može pregovarati pa se posve logično postavlja pitanje zašto gradonačelnik uopće pregovara i na razgovore zove sindikat koji nije reprezentativan te nije ni sudjelovalo u potpisivanju kolektivnog ugovora.

Upravo raskidanjem kolektivnog ugovora prijeti taj nereprezentativni sindikat ukoliko im se ne isplate 3 000 kuna, od čega 1 200 kuna božićnice, 1 800 kuna regresa te uskršnji bon od 600 kuna, za koji su ostali uskraćeni nakon što je počela pandemija. Traže i ukidanje minimalne plaće.

Božićnice nisu dobili ni zaposlenici ostalih gradskih tvrtki koje stoje puno bolje od Libertasa, odnosno umjesto minusa od 4,8 milijuna kuna, računi su im u debelom plusu.

Tek je Vodovod svojim zaposlenicima osigurao dar za dijete u iznosu od 600 kuna, no Vodovod na računu ima 35, 5 milijuna kuna, kako je nedavno kazao gradonačelnik.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019