Srijeda, 28 Rujan 2022 19:43

Eduard Čengija: Kako je zemljište pokraj Karingtonke postalo vlasništvo Dubrovkinje, e tu treba forenzika

Piše:
Parcela na kojoj je trenutno parking Parcela na kojoj je trenutno parking Foto: dpp

Iako je gradonačelnik Mato Franković još jučer izjavio kako je stanarima Karingtonke tvrtka Leno, kojoj inače plaćaju parking koji koriste pokraj zgrade, ponudila parkiranje na parkingu Mercantea uz naplatu, predstavnik stanara Karingtonke i okolnih zgrada Eduard Čengija ističe kako na Mercanteovu parkingu nema mjesta.

- Naši su stanari jutros zvali, između ostalih zvali su i gospođu Katicu Matić, koja sad predstavlja tvrtku Leno i ona nam jer rekla da to nije istina, da nema pojma i dala nam je broj odgovornih osoba u Mercanteu. Pa smo zvali u Mercante i javio nam se neki gospodin i rekao kako su sve garaže u Mercanteu zakupljene od vlasnika poslovnih prostora, dok gore na otvorenom parkingu nema ni jedno mjesto jer se taj parking iznajmljuje onima koji imaju prostore oko Mercantea. - kazao je Čengija i dodao kako stanarima Karingtonke i okolnih zgrada treba trajan parking.

- Nama ne treba privremeno rješenje već parking za stalno. Pa sve i da ima mjesta na parkingu poviše Mercantea, nas je 200 i okupirali bismo taj parking. - kazao je Čengija te se osvrnuo na gradonačelnikov prijedlog o mogućnosti izgradnje garaže na državnom zemljištu pokraj Karingtonke, a koja bi se gradila po istom onom modelu po kojem su se gradile garaže u Ulici Janka Bobetka

- Ne znam ni gdje je ni kolika je ta državna parcela o kojoj je govorio gradonačelnik pa ne znam bi li ta parcela svojom veličinom mogla zadovoljiti potrebe stanovnika za parkingom. Na kraju krajeva, garaže u Ulici Janka Bobetka radile su se na način da su ti stanari imali svoje zemljište i Grad im je malo pomogao oko izgradnje. Dakle, mi ne možemo raditi po tom modelu jer je nemamo svoje zemljište oko zgrade. Ako je gradonačelnik pronašao tu parcela trebao je reći gdje je i kolika je. No ispada da će to bit ako bude, a ne vjerujem da će biti za pet, šest, sedam godina. Pa pogledajte samo koliko se godina najavljuje garaža iza DTS-a. Mi smo izračunali najmanje 13 godina. - rekao je Čengija.

Istaknuo je kako već dugi niz godina s gradonačelnicima koji su se mijenjali na vlasti stanari Karingtonke i okolnih zgrada pokušavaju riješiti pitanje parkinga. Obećavalo im se, dodao je Čengija, ali se problem nikad nije riješio.

- U neformalnim razgovorima s bivšim gradonačelnicima govorili su nam „to je zemljište od Dubrovkinje, to ćemo riješiti”. - kazao je Čengija.

- Pazite, prije rata je namjena Karingtone bila da u onom prvom ulazu budu ljudi iz Grada. Na onoj drugoj parceli, na kojoj je veliki parking, trebala se graditi druga Karingtonka, a između je trebao ostati ovaj parking na koje mi parkiramo, ali došao je rat i poslije je 19 obitelji poginulih branitelja i obitelji HRVI u Karingtonki dobilo stanove. Tu je stanovao i pokojni general Nojko Marinović pa se poslije odselio u Solitudo. Tu stanuje još pet šest ratnih policijskih zapovjednika. Nama je davno obećano rješavanje pitanja parkinga, a kako je zemljište pokraj Karingtonke postalo vlasništvo Dubrovkinje, e tu treba forenzika. - rekao je Čengija.

I dok stanari upozoravaju kako će se u obuhvatu parkinga pored njihove zgrade dogoditi megalomanska gradnja, gradonačelnik Mato Franković kazao je kako se ne radi o megalomaniji jer će se zgrada tvrtke Dubrovačka stanogradnja, biti jedan i pol puta manja od Karingtonke, Čengija ga demantira.

- To uopće nije mjerljivo, naša zgrada nema ni 40, 50 metara širine, a ta će zgrada biti široka 93,5 metara. U našoj je zgradi 65 stanova i četiri, pet poslovnih prostora, a u onoj zgradi je 47 jedinica od čega je pola stanova i pola apartmana i bazen, dakle, to nije usporedivo, pa nije to kućica od 100 kvadrata. - smatra Čengija te naglašava kako pitanje parkinga za stanare Karingtonke, ali i ostalih zgrada te parkinga na području grada treba riješiti Grad.

- Neki kažu da što mi tražimo na privatnoj zemlji, ali kad se malo dublje uđe u priču, a naglašavam, ne želim da se na osnovu mog sudjelovanja u Domovinskom ratu negdje guram, kad sam bio u Gradu zaplakao sam, da mi grad jedan obični parking, koji sam spreman platiti, ne može osigurati, ni meni ni ostalim stanarima.- rekao je predstavnik stanara Karingtonke Eduard Čengija.