Petak, 24 Veljača 2023 19:21

Do ljeta iskoristite priliku za lov u lukama i lučicama

Piše:

Ranije nego što je uobičajeno, sredinom veljače temperature mora su počele rasti pa su se i neke ribe selice počele vraćati u priobalje, koje se najbrže zagrijava, oosebno brzo u izolirana područja kakva su luke i lučice, koje su zbog tog, ali i drugih razloga, najbolja mjesta za ribolov s obale do početka nautičke sezone, kada će biti otežan, čak i nemoguć.

Od gastronomski i sportski vrijednih riba, u lukama su najbrojniji cipoli. Poput njih, u jatima, ali manjim, lukama lutaju i smuduti. Uz stjenovita područja luka zadržavaju se ovrate, a u rupama mula i lukobrana hobotnice te grujevi, koje je kao i smudute najlakše prevariti noću. Uz njih, uloviti se mogu još neke vrste riba, poput ovčice, trlje, širuna, iglice, bukve, ukjate, vrnuta i lice.

Neselektivni ribolov u lukama najbolje je obavljati ometcem na dnu i plovkom. Za to su prikladna dvije vrste štapa s rolom čiji kapacitet mora biti barem 200 metara najlona debljine 0,25 do 0,30 mm. Štap za lov plovkom između dna i površine mora biti lagan, prilično krut i duljine od 4 do 6 i pol metara. Druga vrsta štapa, za lov na dnu i gdje je dno duboko, mora biti robusniji, krući, izražene vršne akcije te dužine oko 3,6 ili 4 metra.

U lukama su valovi vrlo mali, a strujanja slaba ili ih uopće nema, pa su one idealno mjesto za lov plovcima i to onim najosjetljivijim, vrlo vitkim. Najosjetljiviji, ne teži od 3 grama koriste se kad su cipoli glavna ili ciljana lovina. Kad u luci ima kurenta, najprikladniji su vitki plovci s utegom u donjem dijelu tijela, koji su inače najbolje rješenje za lov iglica i ukjata neposredno pod površinom. Za lov po vjetrovitom i valovitom vremenu „wagler“, plovci s utegom kojima je uteg s donje strane, a ispod njega ušica za spajanje na pribor. Na dubokim pozicijama najlakše je loviti kliznim plovcima, a noću s plovkom s fosforescentnom antenom ili luminiscentnom ampulom.

Pribor je najbolje kompletirati najlonskom strunom, promjera ovisno o tome koja se riba očekuje ili ciljano lovi, ali uvijek uzimajući u obzir činjenicu da većina riba koje zalaze u luke ima prilično oštre zube. Za ribolov plovkom, najlon promjera 0,16 do 0,20 i 0,16 mm dovoljan je za glavnu strunu, a onaj promjera između 0,12 i 0,24 mm za izradu završnjaka.

Dodatno otežanje, koje se u pravilu stavlja na glavnu strunu, treba biti okruglog ili jajolikog, ovalnog oblika.

Osim o očekivanoj ili ciljanoj lovini, izbor oblika i veličine udice za lov u luci veoma ovisi i o mamcu kojim će se loviti. Svaki potencijalni plijen ima omiljeni mamac, a svaki mamac najprikladniju udicu. Stoga je poželjno i prije nego što se dođe u luku razmisliti o tome koja se vrsta ribe želi loviti, zatim pripremiti odgovarajući mamac za tu ribu pa na osnovu ta dva izvršiti i treći- odabir udice.

ribolov240223 2

S iznimkom cipola, koje treba loviti vrlo tankim, sve ostale lučke ribe moraju se loviti jakim udicama. Što se tiče dimenzija, kada je najveća obilježena brojem 0, a najmanja brojem 24, za lov brancina, ovrate i ugora treba koristiti udice broj 2 ili tri, udice broj 14 do 16 za lov cipola, a male lučke ribe udicama veličine 12 do 14.

Udice oblika „aberdeeen“ („parangalke“) te „crystal“ su dobre za sve, a za lov gruja, smuduta i ovrate bolje su udice s unutra povijenim vrhom poput one tipa „circle“ ili „live beak“.

Najbrojnija skupina mamaca pogodnih za lov u lukama su crvi, od domaćeg muljaša, pjeskulja do korejskog i američkog. Njih rado jedu sve ribe. Posebno dobar mamac za lov u lukama je kruh. Najpogodniji je za lov cipola, bukve, girovki, sarka… Može se koristiti i suhi, koji je najbolji za cipole.

Osim ovih, manje ili više univerzalnih, koristiti se mogu i mamci za ciljani lov određenih riba. Kozica je savršena za ciljani lov girovki te brancina, kosmeč, vodar i slični rakovi bez repa su odličan izbor za ciljani lov ovrate, filet inćuna i srdele za širuna i vrnuta, traka olignja za lov na dnu.