Ponedjeljak, 27 Lipanj 2022 14:06

Didić: Franković mora realizirati dva projekta mjesečno da ispuni obećanja

Ivica Didić Ivica Didić Foto: Tonći Plazibat / CROPIX

Predsjednik dubrovačkog SDP-a Ivica Didić promptno je reagirao na jučerašnji skup dubrovačkih HDZ-ovaca na kojem se gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković pohvalio realiziranim projektima u pet godina mandata.

Didić tako kaže kako je preuzeo „na sebe odgovornost oporbe” da podsjeti gradonačelnika Frankovića „na njegova obećanja iz programa za lokalne izbore 2021. godine”, a da je od svega ostvario tek nekolicinu projekata za koje Didić navodi da su i inače „već bili započeti”.

„Do kraja mandata ima još svega 3 godine kako bi ostvario ostalih 70 -tak obećanja”, piše predsjednik SDP -a Dubrovnik u priopćenju te podsjeća na okosnicu HDZ-ova programa 2021. „Vlast je čast” u kojem su stajali nula posto prireza i poreza na potrošnju, besplatni vrtići, javni prijevoz i produženi boravak za djecu od prvog do četvrtog razreda.

„U prvih godinu dana ništa se od ovoga nije realiziralo, niti se vidi neki pomak u tom smjeru. Umjesto nula posto prireza i nula posto poreza na potrošnju, ove godine dobit ćemo drastično poskupljenje odvoza otpada i tko zna što još do kraja mandata. Obećanja poput azila za napuštene životinje, doma za umirovljenike ispod Opće bolnice Dubrovnik, uvođenja dodatka na mirovine za osobe s invaliditetom, Park 'n' Ride na području Pobrežja, izgradnja mreže javnih garaža slušamo od prošlog mandata i da je uistinu bilo političke volje sve se navedeno već moglo realizirati u 5 godina kada smo imali rekordne proračune i turističke sezone. Treba naglasiti kako prolazi još jedna sezona, a grad zidinama ne upravlja u cijelosti, nije riješen prometni kaos oko stare gradske jezgre, nije se krenulo s rješavanjem nedostatka parkinga.” - naveo je Ivica Didić.
Predsjednik SDP -a Dubrovnik dalje je nabrajao što sve, kako on tvrdi, HDZ nije ispunio iz svog programa „Vlast je čast”, od, kako je napiso, „generalnih izmjena GUP/a” preko izgranje IT zone, nove faze projekta dubrovačke stanogradnje, tehničko tehnološkog bloka Osojnik do izgradnje azila za životinje i rekonstrukcije place u Gružu. Zamjera Didić, po njegovu mišljenju lošu provedbu projekta „Poštujmo Grad”.

Nadalje je Didić između ostalog naveo kako nije izgrađena mreža javnih garaža, cesta Tamarić – Mokošica, mreža oborinske odvodnje (Montovjerna, Kunska ulica, Ulica kneza Branimira, Zagrebačka ulica), dom za umirovljenike ispod Opće bolnice Dubrovnik pa da nije završen ni dom u bivšem hotelu „Gruž” itd. Sjetio se i sportske dvorane, rekonstrukcije lapadskog stadiona, montažne boćarske dvorane itd.

Također Didić zamjera Frankoviću da nije obnovaljena tvrđava Imperial, da nije riješio stambeno pitanje branitelja i podigao spomenike braniteljima, poginuloj djeci i civilima u Domovinskom ratu. Ima zamjerke i na ekološka pitanja poput zatvaranja Grabovice, nije se dogodila, navodi između ostalog Didić ni izgradnja vatrogasnog doma itd.

„Ovdje se radi oko 70-ak nedovršenih, nezapočetih projekata i obećanja. Gradonačelnik se svojim mandatom, koje je upravo dobio temeljem ovih projekata, zadužio svim građanima da će ispuniti navedeno. S obzirom na to da je jednu godinu već potrošio nadamo se da će svih 70-ak projekata dovršiti u sljedeće tri godine, i to 2 projekta svaki mjesec kako bi sve stigao na vrijeme. Godina dana mandata gradonačelnika. Grad je prezadužen, gradski proračun opterećen je vraćanjem kredita i smanjenjem prihoda.” - napisao je Didić koji je pitao i partnere HDZ-a hoće li ga „opomenuti i držati odgovornim kako bi ispunio svoj program”.

dm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019