Ponedjeljak, 02 Siječanj 2023 12:53

Crni zadnji tjedan 2022. na prometnicama, a i 2023. počela tragedijom u Dubrovniku

Zadnjeg tjedna 2022. godine i uz prvi dan 2023. godine na prometnicama na jugu Hrvatske zabilježene su nažalost dvije prometne nesreće sa smrtnim posljedicama.

Tako je 26. prosinca u Opuzenu 75-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, tijekom kretanja magistralom iz smjera Opuzena prema Dubrovniku, iz neutvrđenih razloga, sišao van ruba kolnika gdje je udario u stablo, a potom i u parkirano teretno vozilo. Vozač je nažalost preminuo na mjestu događaja.

U novogodišnjoj noći, u ponoća i 40 minuta u Ulici Druge Dalmatinske brigade u Dubrovniku poginuo je 40-godišnji motociklist. Kako novodi PU dubrovačko – neretvanska, on je „prije stjecanja prava na upravljanje, motociklom udario u podignuti betonski rubnjak, a potom i u metalnu zaštitnu ogradu”. „Vozač je na mjestu događaja zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je nažalost naknadno preminuo u dubrovačkoj bolnici, dok je njegov suputnik lakše ozlijeđen”, piše još u izvještaju PU dubrovačko – neretvanske.

U zadnjim danima 2022. provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 367 represivnih mjera od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te su tako 222 osobe sankcionirane zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 14 mjera je poduzeto prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, a 9 osoba je prekršajno sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje sankcionirane su 6 osobe.

Od ostalih prekršaja izdvajamo 30 mjera poduzetih zbog nepropisnog pretjecanja i 27 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja.

dpp