Subota, 11 Lipanj 2022 15:13

Bolnički šefovi više neće smjeti raditi u privatnoj praksi

Opća bolnica Dubrovnik Opća bolnica Dubrovnik foto: dpp

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je danas predstavljajući regformu zdravstva kako će se uspostaviti jasna granica između rada u javnom zdravstvu i privatnoj praksi. Poručio je da se „neće zatvarati oči pred zanemarivanjem radnih obaveza pojedinaca u matičnim ustanovama u korist dopunskog rada u privatnoj praksi”.

- Odnosi se moraju urediti tako da se jasno znaju granice gdje završava jedno, a počinje drugo. - kazao je Beroš.

U praksi to znači da će se ravnateljima bolnica, njihovim zamjenicima i pomoćnicima te svim predstojnicima i pročelnicima klinika, odnosno svima na rukovodećim pozicijama u bolnicama zabraniti rad u privatnim ustanovama.

Uvest će se i određena ograničenja za liječnike na odjelima odredbom koja će propisivati da ministar „ako postoje poteškoće u organizaciji rada, odnosno prevelik broj prekovremenih sati ili preduge liste čekanja, koje onemogućuju osiguranje medicinski prihvatljivog vremena za ostvarivanje zdravstvene zaštite”, može zatražiti od ravnatelja da ukine dozvole za rad u privatnoj praksi liječnicima koji inače imaju na to pravo izvan radnog vremena.

- Privatni sektor u zdravstvu je sastavni dio našeg cjelokupnog zdravstvenog sustava, ali on ne može i ne smije biti nadomjestak određenih neučinkovitosti javnog zdravstvenog sustava. Vjerujem da naše liječnice i liječnici savjesno i odgovorno rade svoje poslove, ali stanje lista čekanja za preglede i medicinske zahvate traži od nas da se dodatno organiziramo na svim razinama kako bismo pacijentima omogućili kvalitetne medicinske usluge u što je moguće primjerenijem vremenu, posebno u situacijama kada je faktor vremena kod pojedine bolesti presudan. - kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

dm