Petak, 15 Srpanj 2022 20:46

Bez njih se može, ali s njima se ribari ugodnije, lakše i više

Piše:

Od brojnih pomagala bez kojih se može, ali koja ribanje čine lakšim, uspješnijim i ugodnijim u ovo doba godine najviše se koriste sunčane naočale. Da one ne bi bile više modni detalj nego sredstvo potpune zaštite očiju, naočale moraju imati polarizirajuće leće. Takve, osim što, kao i ostale fizički, također štite oči i od štetnih sunčevih zraka opasnih za vid, jer mogu prouzročiti različite bolesti očiju.

Za oči štetne sunčeve zrake su ultraljubičaste („UV“) te polarizirana, svjetlost koja nakon odbijanjem od površine kao što je voda nastavlja širenje samo u jednoj ravni, a ne u svim. Zbog toga polarizirana svjetlost ima veliki intenzitet te je oči ne mogu obraditi, što uzrokuje mijenjanje vidne slike, čineći je nejasnom. Polarizirjuće leće imaju tanki sloj od tekućih kristala koji služi kao filter koji više ili manje ne propušta „UV“ i polarizirano svjetlo. Jakost polarizirajućeg filtera se izražava brojevima od 0 ili 1 do 4, ovisno o proizvođaču, a označava se slovom P. Što je broj veći veća je i jačina zaštite. Većina polarizirajućih naočala nema nikakvu oznaku stupnja polarizacije što zapravo samo znači da se radi o naočalama sa standardnim stupnjem jakosti – P3.

more150722 2

Ovisno o jačini polarizirane svjetlosti i filtera u njihovim lećama, s polariziranim naočalima jasno se vidi ne samo površina mora nego više ili manje i ono što se događa neposredno ili dalje ispod nje - plovak na površini, ribe i varalice na „pola dna“, kamenje, vegetacija i razne prepreke na dnu... Zbog toga, osim u ljeto i proljeće, kad je sunčeva svjetlost najjača, polarizirajuće sunčane naočale dobro je nositi tijekom ribolova i u ostalom dijelu godine. Posebno u ribolovu po pličacima, plovkom, površinskim povlačenjem mamca...

Kao i ostale sunčane naočale, polarizirajuće se proizvode s lećama u raznim bojama. No, odabir njihove boje nije samo stvar ukusa nego i željenih karakteristika naoćala. Naime, od boje leće, zapravo filtera, ovisi u kojim su vremenskim, odnosno svjetlosnim uvjetima naočale najučinkovitije.

Nekad su se proizvodile samo s filterom zelene boje, Ona poboljšava vidnu oštrinu i istovremeno blokira jak odsjaj. Zato su naočale sa zelenim lećama dobre za ribolov u jakim svjetlosnim uvjetima, gdje je uočavanje riba u moru neophodno.

Među iskusnim ribolovcima osobito su popularne naočale s plavim lećama, koje su najbolje riješenje za otvorene vode. One daju maksimalan kontrast i boju te eliminiraju maksimalan odsjaj za maksimalnu vidljivost.

Naočale sa sivim lećama se smatraju univerzalnim jer imaju 100% poalrizaciju. Savršene su za uočavanje riba u različitim uvjetima, smanjuju umjereni odsjaj i održavaju zasićenost boja i prirodni kontrast.

Leće nijansi smeđe boje također se smatraju jednim od najboljih univerzaalnih. Izvrsne su za korištenje po vedrom vremenu, ali po oblačnom danima sliku čine manje svjetlom. S njima se ribr vidi s velikim kontrastima, što je važno kada se lovi „na viđeno“.

Žuto obojene polarizirajuće naočale su prilično popularne kod ribolovaca iako im je koeficijent polarizacije do 80 posto, kod nekih nijansi tek 60 posto. One odlično održavaju kontraste i poboljšavaju percepciju dubine pa su dobre za ribolov u uvjetima ekstremno slabog osvjetljenja. Tamna nijansa ove boje smatra se optimalnim za ribolov po oblačnom vrijemenu, kada nema dovoljno svjetla. Žuti filter pojačava svjetlo pa je okolina koju opaža oko nešto svjetlija i bogatija nego što je. S takvim staklima mogu se vidjeti obrisi ribe, razlikovati različite predmete na dnu plićaka.

Ribolovne polarizirajuće naočale se proizvode i s metaliziranim slojem, koji također doprinose njihovoj kvaliteti u određenim uvjetima. Posebno su dobre za ribolov po jakom suncu usred ljeta. Postoje i polarizirajuće naočale s dioptrijskim lećama, te s s fotokromnim filterima, što znači da staklo može posvijetliti i potamniti ovisno o intenzitetu svjetlosti, staklima koja se prilagođavaju jačini svjetlosti.

Leća se proizvode od stakla te polikarbonata, „Trevex”, „CR-39“ i još nekih manje kvalitetnih plastika. Svaki od tih materijala ima svoje karakteristike, te dobre i loše osobine. Staklene su najkvalitetnije i najotpornije na habanje, filter kod njih je između slojeva stakla, pa je i on zaštičen od habanja. Zbog svega toga, staklene leće su najdugovječnije, ali i nešto skuplje od plastičnih. Sa sigurnosne strane, plastika je mnogo bolja, jer se savija i teže raspada i to u veće komade koji manje ozljeđuju oči. Osim toga, plastične leće su lakše od staklenih.

Kvaliteta naočala ovisi i o materijalu okvira. Najpraktičniji je metalni jer se može oblikovati tako da sigurno i udobno drže očale u svim normalnim uvjetima. No, one se jače zagrijavaju od plastičnih, što nije nevažno.

Ponuda ribolovnih polarizirajućih naočala iznimno je bogata i raznovrsna pa je prije kupnje dobro pomno proučiti njihove karakteristike. Onima koji ribare cijele ili veći dio godine, preporučuje se nabavka para naočala, jednih za proljetno- ljetne, a drugih za jesenjo- zimske svjetlosne uvjete.

Na kraju, ali ne najmanje važno, treba znati da polarizirajuće naočale smanjuju vidljivost prikaza na LED i LCD monitorima te na mobilnim i GPS uređajima.