Subota, 31 Srpanj 2021 21:07

Župska škola, najveća u Županiji, nastavlja rad u jednoj smjeni

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dostavilo je Osnovnoj školi Župa dubrovačka suglasnost na projekt uređenja postojeće zgrade u vlasništvu Zaklade Antun Miloslavić te dozvolu za privremeno korištenje iste u svrhu izvođenja razredne nastave za tri razredna odjeljenja što će osigurati da ova, danas najveća škola u Županiji, nastavi rad u jednoj smjeni.

Temeljem toga su župan Dubrovačko - neretvanske županije Nikola Dobroslavić i načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli potpisali zajednički sporazum o sufinanciranju uređenja navedene zgrade koju će privremeno koristiti Osnovna škola Župa dubrovačka. Županija i Općina će sufinancirati izvođenje radova u jednakom omjeru, dok se Osnovna škola Župa Dubrovačka obvezuje provesti javnu nabavu te pristupiti uređenju zgrade tj. učionica, pratećih sadržaja te školskog dvorišta.
 
Škola je sukladno izrađenoj projektnoj dokumentaciji i troškovniku koji se odnosi na kompletne radove uređenja i opremanja unutrašnjih i vanjskih prostora pokrenula postupak javne nabave.
 
Sama zgrada se nalazi 350 m dalje od postojeće zgrade Osnovne škole na Kantulama, a neposredno uz nju je smještena autobusna stanica s pješačkim prijelazom tako da neće doći do promjena u redovnom prijevozu učenika, a samim time ni do povećanja troškova prijevoza.

Radovi se odnose na uređenje i opremanje tri učionice, dva sanitarna čvora te zbornice. U svrhu protupožarne zaštite predviđeno je i probijanje još jednih vrata u svrhu izlaza za evakuaciju.

Osim unutarnjih radova predviđeno je i uređenje i zaštita kompletnog vanjskog dvorišta do postojećeg dječjeg igrališta i parkinga od ambulante. Zbog sigurnosti djece pristup je planiran od pravca ambulante te je u tu svrhu planirana izgradnja pješačke staze između zone ambulante i zgrade u kojoj će od rujna ove godine nastavu pohađati tri razreda razredne nastave.
 
Osnovna škola Župa dubrovačka u školskoj godini 2021./22. brojat će ukupno 915 učenika raspoređenih u 39 razrednih odjeljenja, čime je postala najvećom školom u Dubrovačko - neretvanskoj županiji.
Škola se po broju učenika iz godine u godinu povećava za po jedan razredni odjel stoga je glavni prioritet i dalje dogradnja postojeće škole na Mljekari koja je kroz prostorno - plansku dokumentaciju definirana kao zona Školskog centra (postojećeg i planiranog), iz tog razloga je Općina osigurala novac (preko 1,5 milijun kuna) za kupnju dodatnog zemljišta unutar zone Školski centar, financirala i provela postupak izrade i donošenja Urbanističkog plana uređenja „Školski centar”, a u tu svrhu su Općina Župa dubrovačka i Dubrovačko - neretvanska županija osigurali sredstva za izradu Idejnog i Glavnog projekta. Idejni projekt je trenutno u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na dobivanju suglasnosti nakon koje se nastavlja postupak izdavanja Lokacijske dozvole, a potom i provedba javnog natječaja za izradu glavnog projekta za ishođenje Građevinske dozvole.
 
„Općina Župa dubrovačka konstantno prati potrebe i sukladno financijskim mogućnostima pomaže normalnom funkcioniranju Osnovne Škole Župa dubrovačka, od financiranja (preko 5 milijuna kuna) dovršetka izgradnje školske sportske dvorane (započetu od strane Ministarstva) uređenja prostora zgrade „stare” škole na Kantulama te godišnjeg izdvajanja gotovo 500.000 kuna za organizaciju produženog boravka i različitih školskih projekata i aktivnosti.” - navode pak u priopćenju iz Općine Župa dubrovačka.

Iz Općine Župa dubrovačka, Osnovne škola Župa dubrovačka i Županije Dubrovačko - neretvanske također zahvaljuju Upravnom vijeću Zaklade „Antun Miloslavić, pok. Luka - Postranje” na, navode, „razumijevanju i suradnji ne samo za korištenje zgrade već i za ostale aktivnosti koje provode na dobrobit žitelja Općine Župa dubrovačka”.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020