Petak, 01 Travanj 2022 13:03

Županija Crkvi vratila još jedan dio matičnih knjiga

Županija Crkvi vratila još jedan dio matičnih knjiga Foto: DNŽ

Dubrovačko - neretvanska županija predala je danas Dubrovačkoj biskupiji 210 crkvenih knjiga i jedno kazalo koje su se nalazile u matičnim uredima u Dubrovačko - neretvanskoj županiji.

Na temelju Ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture i Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije iz listopada 2005. o povratu crkvenih matičnih knjiga, knjiga stanja duša, ljetopisa i drugih knjiga koje su u vrijeme komunističkog režima nezakonito oduzete Katoličkoj crkvi danas je potpisan Ugovor između Dubrovačko - neretvanske županije i Dubrovačke biskupije. Ugovor su potpisali župan Nikola Dobroslavić i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

- Zadovoljstvo mi je što danas razrješavamo dug države prema biskupiji. Prethodno smo vratili dio knjiga koje su svojedobno oduzete, ovo je novi korak, a vjerujem da ćemo uskoro vratiti i manji dio knjiga koje su još u arhivu i želim potvrditi da ćemo taj dug prema našoj biskupiji u cijelosti izvršiti. – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

- Ove knjige su kroz povijest pisane na latinskom, talijanskom i hrvatskom jeziku i kao takve one su svjedočanstvo povijesti. Najstarija knjiga na našem području je ona sa Šipana iz 1580. godine, a vode se do današnjih dana. Jedno vrijeme su se pisale duple knjige odnosne parice, a danas se te knjige digitaliziraju. Još nekoliko knjiga i završit ćemo ovaj projekt pa mogu zahvaliti svim dionicima – Vladi RH, Ministarstvu uprave, županu Dobroslaviću, matičnim uredima i svim našim djelatnicima. – naglasio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019