Petak, 06 Svibanj 2022 13:33

Župan Dobroslavić o gorućem problemu nedostataka liječnika

Piše:
Župan Nikola Dobroslavić Župan Nikola Dobroslavić Foto: Davor Mladošić

Zbog nedostatka liječnika specijalista na sjednici Županijske skupštine Dubrovačko - neretvanske županije usvojen je prijedlog prema kojem će se u izmjene i dopune Nacionalnog plana specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika do 2024. za područje Županije dodatno uvrstiti pet liječničkih specijalizacija za domove zdravlja u Korčuli i Veloj Luci. Vijećnici su tijekom rasprave upozorili na nedostatak zdravstvenih radnika i u drugim dijelovima Županije. Bilo je i prijedloga koji su išli u smjeru izrade zdravstvene strategije.

Na nedostatak liječnika specijalista na otoku Korčuli još je prije nekoliko mjeseci na sjednici Županijske skupštine upozorila vijećnica Nove ljevice Igra Šain Kovačević. Ona je tada vrlo precizno navela koliko liječnika fali na tom otoku.

Nekoliko mjeseci poslije upozorenja Šain Kovačević Dom zdravlja Korčula treba specijalista neurologa, a Dom zdravlja u Veloj Luci treba četiri specijalista, i to oftalmologa, liječnika medicine rada i sporta te ginekologa i pedijattra.

Na stanje u zdravstvu u dolini Neretve vijećnici iz tog kraja upozoravali su dugo vremena, a zdravstvenu skrb na tom području trebala bi popraviti dnevna bolnica u Metkoviću čije je opremanje u tijeku, a u koju će dolaziti raditi liječnici iz dubrovačke Opće bolnice. No liječnika specijalista nedostaje i u bolnici u Dubrovniku, inače centralnoj županijskoj bolnici.

Tijekom rasprave neki od vijećnika pitali su župana ima li Županija strategiju za praćenje kadrovske problematike u zdravstvu jer mladih je liječnika sve manje, a bolnički sustav, ali i domovi zdravlja u županiji manje više ne bi mogli funkcionirati bez liječnika koji rade iako su odavno umirovljeni ili su stekli uvjete za mirovinu.

Da je problem nedostatka kadrova u zdravstvu jedan od gorućih problema u Županiji, svjestan je i župan Nikola Dobroslavić. No naglasio je kako isti problem ima većina gradova i općina, osim Zagreba.

Problem s nedostatkom liječnika, rekao je župan, uglavnom se rješava angažiranjem gostujućih liječnika. Ipak, svjestan je i Dobroslavić kako to zapravo nije rješenje velikog problema nedostatka liječnika.

- Bolnica ima svoje programe i upravo kroz specijalizacije nastoji dobiti sve potrebne kadrove. Sve ti nedostaci pokrivaju se s gostujućim liječnicima. Nama je cilj na našem području imati liječnike koji će biti zaposleni u našim zdravstvenim ustanovama. Cilj nam je graditi našu bazu kadrova. - rekao je Dobroslavić.

- Imamo gostujuće liječnike koji pokrivaju one područja za koja nam nedostaje specijalista. Trenutno su 53 specijalizanta na specijalizacijama, ali događa se da oni ostaju raditi u kliničkim bolničkim centrima i to ne možemo spriječiti, iako bi nam bilo najdraže da se vrate na rad u naše zdravstvene ustanove. - rekao je župan i dodao kako Županija i Grad Dubrovnik problem s nedostatkom zdravstvenih radnika pokušavaju riješiti i izgradnjom te dodjelom stanova za liječnike. Upozorio je i na jednako velik problem nedostatka medicinskih sestara.