Subota, 06 Srpanj 2024 22:03

ZUBATAC KRUNAŠ SVE JE BROJNIJI, A LOVITI SE MOŽE I CILJANO

Piše:

Jedna od rijetkih posljedica globalnog zatopljenja koja je obradovala ribolovce jest i sve veća brojnost te rasprostranjenost zubaca krunaša, jedne od kulinarski i sportski najcjenjenijih riba Jadrana. Naime, ne tako davno vrlo rijetki i prisutni samo na pučinskom dijelu krajnjeg juga, krunaši su danas brojni te naseljavaju veći dio Jadrana, a ponegdje su čak ušli i u unutarnje kanale.

S krunašima su se mijenjali i ribolovci, umjesto čekanja njegovog napada u svaštarskom ribolovu zubaca, pagra, orhana, kijerne i ostalih najcjenjenijih riba daleko od obale i površine, sve više ribolovaca pokušava i uspijeva ciljano ili barem uloviti više zubataca krunaša nego ostalih nabrojenih riba.

Osnovni preduvjet uspjeha jest znati gdje se najradije zadržava i kako se ponaša te tome prilagoditi pribor i način ribolova. Iako je sve brojniji i u unutrašnjim kanalima, krunaš se kao i nekad u pravilu zadržava na otvorenom i dubokom moru. Najčešće se nalazi oko manjih pragova i malih brakova. Zadržat će se i na muljevitoj ravnici ako na njoj nađe malo uzdignuće hrpa ili razbacanih kamenja, ne viša od jednog metra. Koliko će ih na takvom mjestu biti ovisi o površini uzdignuća, odnosno količini dostupne hrane. Zadržava se i na većim brakovima, ali, za razliku od običnog zubaca koji se penje uz stijene i zidove do samog vrha, krunaš se radije zadržava u podnožje braka, najčešće na prijelazu kamenja u pijesak i šljunak.

Specijalisti za lov krunaša tvrde da ga je najbolji ulovi postižu na dubinama između 70 i 90 metara, a da ga pliće od šezdesetak metara dubine ne treba tražiti. Iznimka je u zadnjoj trećini godine kad zbog mrijesta od kraja kolovoza počne prilaziti obali. No, i tada se rijetko lovi uz sami kraj, osobito ne uz zidove i skaline. U plićem moru ga je najbolje tražiti na blagim kosinama i to na mješavini kamena, šljunka i pijeska, osobito gdje kosina prelazi u pjeskovitu ravnicu.

Iz svega navedenog jasno je da je zubaca krunaša najbolje ciljano loviti iz plovila. Nekada su tu dosta halapljivu ribu najčešće lovili parangalom, rjeđe pendulom sa živim mamcem te osobito dinamičnim i učinkovitim bulentinom, bar kad su u pitanju manji, komadi od 2 do 3 kilograma. Danas odlično i posebno rado love okomitim skosavanjem svim vrstama „vertical jigging“ varalica, posebno onima na koje se dodatno montirani prirodni mamci. No, bez obzira kojim alatom i tehnikom, krunaša treba tražiti na i neposredno poviše dna. To znači da u „vertical jigging“ ribolovu treba skosavati kratko i varalicu spuštati na dno.

Da bi se pronašla dobre pozicija za lov zubaca krunaša treba se itekako potruditi, a nekad i imati malo sreće. Više nego dobro je zato imati „fishfinder“, po mogućnosti i „GPS“, a najbolje „combo“ uređaj. Kad se pomoću njih pronađe potencijalno dobro mjesto loviti se može iz usidrenog i neusidrenog plovila. Ribolov iz usidrenog broda puno je jednostavniji, ali nije baš lako usidriti se na dubinskoj poziciji točno gdje se želi dok djeluje kurenat ili puše vjetar. „Drifting“, ribolov iz plovila prepuštenog kurentu, odnosno vjetru, puno je učinkovitiji. Vjerojatno zato što zubatac krunaš voli uzimati mamac u pokretu, a možda i zato što u takvom ribolovu nema sidrenog konopa koji ribe upozorava na opasnost.