Nedjelja, 07 Veljača 2021 12:21

Vlahušić ususret izlaganju Plana upravljanja: Enigma je tko prikuplja novac od svjetskog dobra

Vlahušić ususret izlaganju Plana upravljanja: Enigma je tko prikuplja novac od svjetskog dobra Foto: Neill Morell

Javno izlaganje Prijedloga Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika održat će se u ponedjeljak u 11 sati u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Prije izlaganja bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić napisao je opširan FB post o Planu upravljanja.

Vlahušićeva razmišljanja o Planu upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika prenosimo u cijelosti:

„Pred nama se nalazi plan upravljanja svjetskim dobrom, starim gradom Dubrovnikom. Plan se radio više godina, održane su brojne radionice, te će u ponedjeljak 8. veljače biti predstavljen javnosti.

Plan obiman, metodičan, naglašenoga znanstvenoga pristupa, kako i pristoji učenim ljudima. Teško je naći primjedbu na ono što je napisano u Planu.

Međutim zabrinjava onoga što u Planu nema, konkretnih prijedloga oko bilo kojega prioriteta. Nema ni prikaza novčanih tijekova koje stvara svjetsko dobro, kao ni prijedloga načina financiranja prioritetnih projekata.

Kao najvažniji prioritet u Planu ocijenjen je projekt Dubrovnik Živi grad. Sretan sam što je pojam koji smo pokojni akademik Nenad Vekarić i ja promovirali 2015 godine, ušao u Plan upravljanja. Tužan sam zašto dionici projekta Dubrovnik Živi grad , Gradsko vijeće grada Dubrovnika, Zaklada Blaga djela i DPDS nisu htjeli prihvatiti sveobuhvatni i održivi projekt kojim bi se preokrenula demografska kretanja u svjetskome dobru.

Još više čudi, što u Planu upravljanja nema niti jedne rečenice o novcima. Niti koliko Svjetsko dobro, povijesna jezgra sa Pilama, Lazaretima i Lokrumom zarađuje. Koliko zarađuje javni sektor, a koliko privatni.

Prema javnim podacima i mojim procjenama, u 2019. godini Svjetsko dobro zaradilo je za javni sektor oko 400 milijuna kuna, bez PDV-a. Dubrovačke zidine u stopostotnom vlasništvu grada Dubrovnika prodale su ulaznica za 200 milijuna kuna, Lokrum je zaradio oko 30 milijuna kuna, Blaga djela 10 milijuna kuna, poslovni prostori grada i županije oko 50 milijuna kuna, Dubrovnikcard i ulaznice za muzeje oko 40 milijuna kuna, Pile autobusi 10 milijuna kuna, lokalni porezi i koncesija za žičaru oko 50 milijuna kuna.

Tko prikuplja novac od svjetskoga dobra, kako se javni novci od povijesne jezgre Dubrovnika troše, bez adekvatna povrata svjetskome dobru, ponajveća je svjetska enigma. Usporediva jedino sa pitanjem: Ima li života u svemiru.” - napisao je Vlahušić.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019