Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 08:01

Vlahušić: U Gradu koji se diči stručnjacima u turizmu svi šute i čekaju da gradonačelnik nešto reče ili napravi, o turizmu treba raspravljati i Gradsko vijeće

Piše:

Uoči sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u utorak, a prva je to radna sjednica nakon izbora, bivši gradonačelnik i nezavisni vijećnik Andro Vlahušić za portal Dubrovnikpress.hr ističe kako bi se na toj sjednici trebalo razgovarati o turizmu u Dubrovniku u COVID uvjetima. Rasprava je, dodaje tim više poželjna jer nam sezonu koja je dobro krenula, može zaustaviti nagli rast broja zaraženih. Na mogućnost da sezona zbog većeg broja zaraženih, završi već početkom kolovoza, učestalo upozorava i gradonačelnik Mato Franković pa je možda i moguće da na sjednici u utorak otvori raspravu o turizmu za koju Vlahušić drži da je u ovom trenutku iznimno važna.

-Vidjet ćemo kojim će smjerom krenuti prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća, hoće li biti uključujuća i konstruktivna ili politička kao što je to bilo dominantno zadnjih desetak godina. Turizam je naša glavna gospodarska grana i čini 70 posto prihoda Grada. Turizam puni gradski proračun s više od 50 posto sredstava. Nalazimo se u drugoj godini korona krize koja je snažno pogodila upravo turizam u Gradu Dubrovniku. Bilo bi šteta da u utorak na sjednici nema točke o turističkim rezultatima Grada ove sezone. Većina vijećnika rade direktno ili indirektno u turizmu, smatraju sebe profesionalcima koji mogu dati korisne analize i savjete. Rasprava o turizmu Grada na Gradskom vijeću u srcu sezone mogla bi pokazati novi smjer politike, one konstruktivne i uključujujuće. - rekao je Vlahušić.

I dok raspravu o turizmu priželjkuje, Vlahušić ističe kako neće predložiti da se takva točka uvrsti na dnevni red nadolazeće sjednice.

- Bilo bi dobro da razgovarao o turističkim rezultatima ove godine. Oni su znatno bolji nego prošle sa smjerom koji je optimističan, ali i zabrinjavajući s aspekta broja zaraženih i procijepljenih. Mislim da bi bilo dobro da Gradsko vijeće prema građanima koji su zabrinuti, jer većina živi od turizma, izađe s jednom ohrabrujućom porukom.
Izbori su iza nas i vrijeme je da raspravljamo u jednoj konstruktivnoj atmosferi. Pitanje je hoćemo li imati Vijeće koje će funkcionirati po modelu 11:10 ili 12:9, ovisno tko čini većinu ili ćemo raspravljati o temama za koje i ne moramo imati zaključke, iako mislim da bismo, ako rasprave o turizmu bude, trebali donijeti zaključak o osnivanju odbora za turizam. Hoćemo li se samo baviti potvrđivanjem odluka gradonačelnika bez obzira je li to Mato ili netko drugi ili ćemo usred sezone raspraviti stanje u turizmu, hoćemo li se baviti životom grada ili nećemo... - rekao je Vlahušić.

- Sezona ljude u ovom trenutku najviše zanima, a hoće li Libertas kupiti autobuse na leasing ili na kredit, trenutno je manje važno jer i ljude u Libertasu ipak primarno zanima hoće li bit sezone ili neće i hoće li im plaće i dalje biti 4 000 kuna. Ja neću predložiti dopunu dnevnog reda. Ne želim da se to krivo protumači, ali svakako ću postaviti vijećničko pitanje u tom smjeru. Ova će sezona, ovisno o stanju s COVID -om, završiti jako dobro ili loše. Mi moramo postaviti ciljeve za iduću sezonu. - kazao je Vlahušić, istaknuvši kako bi želio da na Vijeću gradonačelnik Franković govori o sezoni
- Mislim da bi se gradonačelnik na Vijeću trebao obratiti vijećnicima i javnosti. Dosta je aktivan po pitanju cijepljenja, poziva ljude da se cijepe i po tom pitanju jako puno čini, što dijelom kod antivaksera izaziva negativne komentare. U Gradskom vijeću ima i nas koji smo liječnici i trebali bismo zauzeti jedan stav o cijepljenju jer znamo kakva je antivakserska situacija u Gradu. Ljudi su i dalje skeptični, a posebno kad mi iz politike pozivamo na cijepljenje. - rekao je Vlahušić.

Pojasnio je zašto priželjkuje osnivanje odbora za turizam.

- Bilo bi dobro da imamo odbor za turizam. Naime, imamo pročelnika za turizam kojega zapravo nemamo, ne znamo ni kako se zove. Imamo Turističku zajednicu za koju ne znamo je li uopće egzistira jer nije vidljiva. Zamjenica gradonačelnika, bivša direktorica TZ -a, ne znamo je li pošla na godišnji odmor. Previše je toga na jednom čovjeku, na gradonačelniku i onda sve njegove aktivnosti djeluju politički. Imamo strategije, od razvoja turizma upravljanja kruzerima, a nitko u Dubrovniku ne komentira da je talijanska vlada zabranila uplovljavanje kruzera u Veneciju od 1. kolovoza. - rekao je Vlahušić.

- Kad nema Venecije kao homeporta, pitanje je možemo li mi preuzeti dio tog homeporta kojega će Venecija izgubiti i u kojoj mjeri ga želimo i možemo preuzeti. To je prilika za dubrovački terminal. Možemo puno toga dobiti, ali i izgubiti, a ne znamo ni je li naš terminal prijavljen na europske fondove. U Gradu koji se diči stručnjacima u turizmu svi šute i čekaju da gradonačelnik nešto reče ili napravi. Imamo dvije godine eksperimenta bez turista što je posljedica pandemije, da vidimo tko će napravit analizu stanja zadnje dvije godine i četiri godine prije. Odluke koje ćemo donositi u narednom razdoblju su iznimno važne. Potrebno da se u Gradskom vijeću kao najvećem tijelu nešto o tome čuje. Turistička zajednica je utihnula, a mijenja se pročelnik za turizam pa će doći netko tko veze s turizmom nema i zato je važno da mi na Vijeću razgovaramo o turizmu. - kazao je Vlahušić, istaknuvši kako bi Vijeće najmanje dva puta godišnje trebalo razgovarati o sezoni i turizmu.

- Pitanje je hoćemo li na sjednici u utorak biti uključivi. Ja predlažem da kad ispucamo točke dnevnoga reda, razgovaramo o sezoni, da donesemo zaključak da će Vijeće najmanje dva puta godišnje biti informiramo o turističkim trendovima. Mislim da bi svi bili zadovoljni u nema tu mjesta kritikama već trebamo razgovarati i donositi planove. Neću predložit da se dnevni red nadopuni prijedlogom rasprave o sezoni, ali zanima me što će predložiti drugi.- rekao je nezavisni vijećnik Andro Vlahušić.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020