Ponedjeljak, 06 Veljača 2023 18:51

Vlahušić tvrdi kako će prihodi od Dubrovnikpassa biti veći od svih drugih gradskih prihoda

Vlahušić tvrdi kako će prihodi od Dubrovnikpassa biti veći od svih drugih gradskih prihoda Foto: Grad Dubrovnik

Do 2010. u gradski proračun se izravno od turista uopće nije slijevao novac već su ga kroz visoke poreze, prireze komunalne naknade i doprinose, punili građani i poduzetnici, navodi u priopćenju za javnost bivši gradonačelnik Andro Vlahušić te podsjeća kako je u vremenu dok je bio gradonačelnik pokrenuto nekoliko projekata kojima je poboljšana turistička ponuda grada, a dio prihoda od turističke potrošnje usmjeren direktno u gradski proračun.

U priopćenju Vlahušić podsjeća kako su najvažnija četiri projekta bili povratak dubrovačkih zidina gradu, razvoj Dubrovačke kartice, promjena zakona o žičarama te revitalizacija Revelina kao kulturno zabavnog središta.

„Ranije je sve prihode od zidina imao DPDS, koncesije za žičare pripadale su državi, a Revelin, te ostali muzeji pravili su velike godišnje minuse koje su plaćali građani Dubrovnika. Nije uopće postojala ideja, a kamoli projekti kojima bi grad punio proračun od turista, smanjujući prihode od građana. Prihodi su bili namijenjeni privatnicima ili državi, a gradskome proračunu -ništa.” - navodi Vlahušić te između ostalog dodaje kako je Dubrovačka kartica omogućila posjetu svim bitnim kulturnim i baštinskim lokacijama u gradu i dubrovačkoj destinaciji.

„Najveća promjena dogodila se prošle godine kada je uvedena digitalna Dubrovačka kartica, od 1. srpnja DuPass te izjednačena cijena ulaznica za zidine s cijenom dnevne Dubrovačke kartice.” – navodi Vlahušić.

Istaknuvši kako su u životu ljudi i gradova, vrijeme i službene brojke najbolji sudac, Vlahušić navodi kako je u proteklih 13 godina ukupna uplata u gradski proračun od zidina i Dubrovačke kartice iznosila 646 milijuna kuna, što je, ističe, daleko najveća uplata u proračun nakon poreza i prireza koji plaćaju građani Dubrovnika.

„Za vrijeme prvih sedam godina u razdoblju moga gradonačelničkoga mandata uplaćeno je u gradski proračun 218 milijuna od zidina i Dubrovačke kartice ili 34 posto od ukupno uplaćenih sredstava. U razdoblju gradonačelnika Mata Frankovića uplaćeno je 428 milijuna kuna od ulaznica za zidine i Dubrovačke kartice što čini 64 posto od ukupno prikupljenih prihoda. Samo protekle godine prihod od Dubrovnikpassa i ulaznica za zidine iznosio je 88 milijuna kuna ili jednu četvrtinu slobodnih, nenamjenskih proračunskih sredstava. Prosječna uplata po svakoj prodanoj cijeni ulaznica za zidine iznosila je 49 kuna, a Dubrovačke kartice 150 kuna. Proračun grada ostvario je tri puta veći prihod od prodaje pojedinačne Dubrovačke kartice nego od prodaje ulaznice za zidine.” - napisao je Vlahušić.

„Da smo od početka imali samo prodaju Dubrovačke kartice, građani bi na raspolaganju imali dodatnu jednu miljardu kuna za socijalne i razvojne projekte. Turisti bi po cijeni ulaznice za zidine dobili cijelu dubrovačku destinaciju za izlete i razgledanje. DPDS i Zavod za obnovu imali bi neograničena sredstva za obnovu spomeničke baštine na području Dubrovačke Republike. U proteklih 13 godina nikada, ama baš nikada se nije dogodilo da su DPDS i Zavod za obnovu potrošili sredstva namijenjena za obnovu kulturne baštine nego su ih vraćali u proračun ili prenosili za narednu godinu, na koja se od nedavno plaća porez na dobit.

Za koju godinu, ako nastavimo ostvarenim smjerom, Dubrovnikpass postat će dominatni ključ koji otvara sva vrata u povijesnoj jezgri grada, na zidinama, javnome prijevozu. Osigurava besplatni Internet i stotine popusta u trgovinama, restoranima, plažama. Postaje digitalni destinacijski ključ koji smanjuje gužvu u povijesnoj jezgri i na prometnicama , razvijajući kulturne i turističke potencijale destinacije Dubrovnik.

Izvorni kod Dubrovačke kartice, nastale pred 13 godina nikome ništa ne oduzima. Niti turistima, niti DPDS-u, niti Zavodu zbnovu, niti građanima Dubrovnika. Napravljen je po modelu davanja, a ne oduzimanja. Turistima po povoljnoj cijeni daje stoljetne sadržaje Grada i Republike, a građanima najveću kvalitetu života, koji trebaju plaćati najmanje gradske poreze u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Kada smo kreirali Dubrovačku karticu, znao sam da i najboljoj ideji i projektu treba vrijeme za uspijeti u potpunosti. Znao sam, biti će otpora, nerazumijevanja i neće biti lako. Ipak razinu ostvarene mržnje i progona, jedinstvene u Hrvatskoj, nisam očekivao. Narod kaže: Što te ne ubije, samo te ojača.” - piše između ostalog Vlahušić te zaključuje kako će prihod ostvaren od prodaje Dubrovačke kartice biti veći od svih prihoda koje grad Dubrovnik ostvari temeljem zakonskih odredbi i odluka gradskoga vijeća.

„Stvorit će se financijski preduvjeti temeljem kojih će se u potpunosti ukinuti prirez, plaćanje vrtića, javnoga prijevoza. Novcima prikupljenih od turista povećati će se davanja svim socijalnim skupinama, a posebno umirovljenicima, mladima i ranjivima.” - naveo je Vlahušić.

dpp