Četvrtak, 30 Ožujak 2023 14:20

Vlahušić: Tjeramo ljude iz povijesne jezgre. Gdje je Respect the City?

Piše:
Andro Vlahušić Andro Vlahušić Foto: Božo Radić / CROPIX

Slobodan prolaz preko Ilijine glavice osobnim automobilma s dubrovačkim tablicama, kružni tok i sustav semafora koji bi regulirali prolaz taksi vozila, rješenja su kojima bi bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić riješio prometovanje oko Grada, odnosno u zoni posebnog prometnog režima.

- Gradske stručne službe koje analiziraju pristigle primjedbe, do danas dale niti jedan prijedlog prometnih rješenja. Ili ih je Andro nacrtao ili su ih izradili prometni stručnjaci. - kazao je te se osvrnuo na prijedlog odluke o prometovanju oko Grada , koj je prije negoli je upućen u javno savjetovanje, predstavio gradonačelnik Mato Franković.

- Ovakvom odlukom tjeramo ljude iz povijesne jezgre, s Pila, Ploča i Zlatnog potoka. Gdje je Respect the City? - pitao je Vlahušić.

Kad su u pitanju prometna rješenja kojima bi se promet oko Grada trebao učiniti protočnim, Vlahušić je krenuo od građana, koji prema prijedlogu odluke koju je predstavio gradonačelnik, bez PPK ne bi mogli preko Ilijine glavice.

- Prema predstavljenoj odluci, oni koji imaju PPK karticu moći će prometovati oko povijesne jezgre. Kako tu kartu trenutno ima oko pet tisuća ljudi, preko Zagrebačke bi mogla voziti jedna petina građana Dubrovnika. To treba promijeniti tako da svi osobni automobili s dubrovačkim tablicama imaju slobodan provoz. Građanima putem Smart Parkinga treba omogućiti uvid u slobodna parkirna mjesta koja mogu rezervirati. - rekao je.

Kad su u pitanju putnički autobusi, Vlahušić je podsjetio kako su oni prema odluci iz 200. zaustavljanje na Pilama plaćali 800 kuna dok je Gradsko vijeće 2016. odlučilo da autobusi koji voze goste s kruzera umjesto 800 kuna po zaustavljanju plaćaju vinjete.
- Pedeset posto autobusa ne plaća ništa. Zašto mogu doći do Grada bez da išta plate? - pitao je te podsjetio kako autobusi koji voze goste do donje postaje žičare ništa ne plaćaju.

- Ti autobusi imaju besplatan prolaz preko Ilinje glavice zbog čega ke Grad Dubrovnik izgubio na desetke milijuna kuna. Je li se tu netko najeo malo ludih gljiva? - zapitao se Vlahušić te predložio da se svim autobusima zaustavljanje naplaćuje 200 eura.

Podsjetio je kako su taksiti prije plaćali licence te dodao kako je zbog liberalizacije taksi djelatnosti u Dubrovniku veliki broj taksija vozila čija je godišnja licenca jednaka iznosu jedne petine godišnje neto plaće u Dubrovniku.

- Grad je više zarađivao dok je sam dodjeljivao licence, a nismo imali gužvi po prometnicama. - rekao je Vlahušić, koji smatra kako se novim načinom prometovanja nastoji ograničiti broj taksi vozila oko Grada.

- Bilo bi idealno ako uspijemo ograničiti broj taksi vozila, da se broj onih koji mogu prometovati oko povijesne jezgre poveže s brojem gostiju koji borave u samoj povijesnoj jezgri. Ako je u povijesnoj jezgri manje od osam tisuća ljudi, oko povijesne jezgre može prometovati 90 taksi vozila, a ako je pak više od osam tisuća ljudi onda oko povijesne jezgre može biti 60 taksi vozila, s tim da na Ilijinoj glavici treba postaviti semafor. - kazao je Vlahušić.

Istaknuo je kako oko garaže na Ilijinoj glavici treba napraviti obratni kružni za što već postoji projekt koji uključuje prometnicu s tri trake, od kojih bi jedna bila za taksi vozila koja bi čekala zeleno svjetlo na semaforu za ulazak u zonu oko Grada.
Kružni tok i pothodnike za pješake preložio je na Domu zdravlja te uvođenje kružne Libertasove linije koja bi za građane bila besplatna.

Frankovića je pozvao da objavi sve primjedbe i prijedloge koji su zaprimljeni u javnoj raspravi te da oformi posebno povjerenstvo u čijem bi sastavu bili stručnjaci s Prometnog fakulteta i gradske službe. Vlahušić je također rekao kako bi bilo zanimljivo vidjeti je li netko od gradskih vijećnika uputi prijedloge i primjedbe na prijedlog Odluke o prometovanju u zoni posebnog prometnog režima.