Ponedjeljak, 13 Ožujak 2023 13:28

Vlahušić: Svi građani Dubrovnika trebaju slobodno voziti užim središtem grada kroz cijelu godinu

Vlahušić: Svi građani Dubrovnika trebaju slobodno voziti užim središtem grada kroz cijelu godinu Foto: dpp/arhiva

Nakon što je na prijedlog Odluke o prometovanju oko Grada, odnosno zoni posebnog prometnog režima na javnu raspravu uputio niz primjedbi te predložio brojna prometna rješenja, bivši gradonačelnik i nazavisni vijećnik Andro Vlahušić uputio je priopćenje za javnost u kojem je naveo cijeli niz razloga zašto bi građani Dubrovnika bez ikakvih ograničenja tijekom cijele godine trebali imati neometan i slobodan prolaz i prijevoz u zoni oko povijesne jezgre.

„Povijesna jezgra Dubrovnika središte je političkoga, kulturnoga, vjerskoga, zabavnoga, obrazovnoga života grada i susjednih općina te cijele županije”, naveo je Vlahušić te naglasio kako se predloženom Odlukom sve stanovnike koji nemaju prebivalište u zoni duže od godinu dana ili nemaju kupljen PPK odvraća i udaljava od povijesne jezgre grada i korištenja sadržaja u istoj.

„Predložena Odluka otežava građanima Dubrovnika dolazak u povijesnu jezgru te getoizira ionako teški demografski problem Grada i područja Ploča i Pila. Popis stanovništva povijesne jezgre pokazao je dramatičan pad stalnih stanovnika u odnosu na popis proveden pred šest godina. Ovom Odlukom preferira se turistički razvoj užega središta grada na uštrb građana Dubrovnika. Javni prostor, ceste, trgovi stavljaju se u funkciji turista i poduzetnika koji svoju djelatnost obavljaju prijevozom turista kroz uže gradsko središte.” - naveo je Vlahušić, koji smatra kako se prijedlogom Odluke koji je nedavno predstavio gradonačelnik Mato Franković, ograničava slobodan prijevoz građanima kroz devet mjeseci.

Naglasio je kako manjina građana ima kupljenu parkirnu kartu ili imaju prijavljeno boravište od najmanje godinu dana u užem središtu grada.

„Nema ograničavanja broja dolazaka turista u povijesnu jezgru, niti usporavanja prijevoza turista , auti taxi vozilima i turističkim autobusima čak i kada broj posjetitelja povijesne jezgre iznosi i više od deset tisuća. Broj prolazaka auto taxi vozila, autobusa i osobnih automobila namijenjenih turistima, te broj vozila koja imaju slobodni prolaz uključujući mopede i motocikle, višestruko premašuje broj prolazaka vozila građana Dubrovnika koji imaju potrebe obaviti kratki ukrcaj i iskrcaj oko užega središta grada.

U zimskim mjesecima kada Odluka ne vrijedi, nema prometnih gužvi na užem području grada, ali nema nema ni slobodnih parkirnih mjesta, osim na Parkingu Pile. Smart parking sustav treba kontinuirano davati broj slobodnih mjesta zbirno za cijelo uže središte Grada, a ne samo za pojedinačne lokacije. Broj slobodnih parkirnih mjesta namijenjenih građanima Dubrovnika koji imaju parkirnu kartu treba biti vidljiv na aplikaciji za mobitele, displejima na prilazu Iljinoj glavici te na displeju prije ulaska u Zagrebačku ulicu. Ako nema parkinga, a nema ga osim za 75 kuna po satu, zašto bi građani Dubrovnika vozili u uže središte grada ukoliko nemaju prijeku potrebu ukrcati ili iskrcati svoje članove obitelji koji odlaze na posao, misu, koncert, šetnju, kavu, kino, posjetu rodbini i prijateljima.” - naveo je Vlahušić.

Naglasio je kako odluku treba promijeniti i omogućiti slobodan prijevoz svim građanima Dubrovnika kroz uže središte grada tijekom cijele godine. Vlahušić je predložio da se stanovnicima susjednih općina i Županije omogućiti izdavanje dozvola za prometovanje užim područjem grada temeljem zahtjeva, a ne samo temeljem kupovine parkirne karte.

Vlahušić je istaknuo kako prema prijedlogu Odluke o prometovanju oko Grada, koji je nedavno predstavio gradonačelnik Franković, proizlazi da Grad u cijelosti prepuštamo turistima, taksistima, vlasnicima agencija.

„Davajući punu informaciju o slobodnim parkirnim mjestima, boljom regulacijom javnog prijevoza Libertasom, broj građana Dubrovnika i susjednih općina koji će prometovati nesmetano užim središtem grada, bit će stvarno mali, a Grad će i dalje ostati Naš Grad.” - naveo je u priopćenju bivši gradonačelnik i nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić.

nm