Utorak, 13 Lipanj 2023 01:37

Vlahušić se hvalio projektima, Franković odgovorio: Crtali ste na listu papira dva čovječuljka i tri palme

Piše:
Gradonačelnik Mato Franković i Vlahušićeva skica Lapadske obale Gradonačelnik Mato Franković i Vlahušićeva skica Lapadske obale Foto: dpp / arhiva / Grad Dubrovnik

Tko je što napravio i tko je završio koji projekt, rasprava je koja se na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika razvila između bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića i sadašnjeg Mata Frankovića. Naime, Vlahušić je istaknuo kako je on započeo rekonstrukciju Lazareta, projekt Lapadske obale i aglomeraciju. Franković mu je dogovorio kako očito svijet prije njega nije postojao te je nabrojao u kakvu je stanju zatekao Vlahušićeve projekte

Sve je naime počelo kad je Vlahušić rekao kako je on započeo rekonstrukciju Lazareta.

- Vi ste završili, započeli niste. Lapadska obala; niste je započeli niti ste išta nacrtali. Pa niste valjda vi započeli pročistač. Bili ste predsjednik Gradskog vijeća kad smo usvojili kredit. Sva oprema stigla je do svibnja 2017. - rekao je Vlahušić.

Pohvalio se svojim kadrovima s kojima sada HDZ surađuje.

- Što se tiče ljudi, Dujmović vam vodi aglomeraciju. I Mikulandra je moj kadar i sad vam vodi Čistoću. - istaknuo je Vlahušić, nakon čega je aktualni gradonačelnik ostao u nevjerici.

- Ne mogu vjerovati da vi ovo govorite. - rekao je Franković te naveo u kakvu je stanju nakon Vlahušića zatekao lazarete.

- Vi imate s Lazaretima veze k'o Lazo s maškarima, ali imali ste veze s onim što je radio Vrdoljak i onim što je napravio na Lazaretima. Imali ste veze i s time da smo mi dva - tri puta morali sanirati Lazarete, koliko ste ih dobro napravili. - rekao je Franković.

Otkrio je u kakvu je stanju zatekao projekt rekonstrukcije Lapadske obale.

skica lapadskaobala 130623Vlahušićeva skica lapadske obale iz 2011.

- Nijednu građevinsku dozvolu niste ishodovali. Crtali ste na listu papira dva čovječuljka i tri palme i to je sve što ste napravili. Mi smo ishodovali građevinske dozvole, osigurali sjednicu Vlade u Gradu i podršku tom projektu. To svatko zna pa ćete i vi saznati. - istaknuo je Franković i nastavio u kakvu je stanju zatekao projekt pročistača za vodu.

- Života me koštao taj pročistač da bi Vlahušić rekao da on ima veze s tim. Toliko su Dujmović i Vlahušić zamutili da Bog ne može otpetljat ono što su oni zapetljali. Trebao je bit u funkciji i ja dođem na gradilište, izlivena samo temeljna ploča. Izvođač radova blokirao gradilište i nitko ne može ući. Ja kažem da je došla oprema za pročistač, da su snimljeni kamioni, šleper je snimljen, odvedite me da vidim gdje je to, odveli me tamo i znate što je došlo, dva filtera plave boje. Svojim očima sam vidio. Dakle ništa; i primopredaja i zapisnik je bio velika šarena laža. Bilo je to samo vrti, vrti dok ide. - rekao je Franković.

Imao je Franković što reći i o projektu Aglomeracije.

- Kad je u pitanju Aglomeracija, Vlahušuićeva administracija je odredila da će mulj biti usred Komolca, u remizi. Naša administracija ga je izmjestila, a vi ste ga smjestili direkt u remizu, u srce Komolca i zbog vas su nam rekli da ne udovoljavamo uvjetima i išli smo korak po korak i uhvatili zadnji vlak. Bilo smo zadnji grad koji je dobio zeleno svjetlo za aglomeraciju. - kazao je Franković i nastavio:

- Dakle, svijet nije postojao prije Andra Vlahušića. I kamen mudrosti je donio, posadio ga i sve se nasložilo oko tog kamena. - rekao je Franković i podsjetio na još jedan gaf iz Vlahušićeva vremena.

- Danas je trebalo biti suđenje za DURA-u, trebao sam biti svjedok, ni kriv ni dužan. U Duri su se prale pare. Suđenje je u tijeku. Predsjednik Nadzornog odbora bio je Kunica iz HNS-a. Nikakve veze sa mnom ni s HDZ-om to nema. - zaključio je Franković.

Potom je Đuro Capor bocnuo Frankovića.

- Zar Vrdoljak dugo vremena nije bio vaš koalicijski partner? Zar vas nisu spašavali rukama HNS-a? Zar nije Dujmović visoko na funkciji u Hrvatskim vodama? Zar nije zbog te koalicije avanco na još veću funkciju? - pitao je Capor kojemu je Franković odgovorio kako se nekada i pogriješi jer svi griješimo.