Petak, 09 Travanj 2021 19:43

Vlahušić: Osim 220 milijuna za kredite u idućem mandatu trebat će i 60 milijuna za nepotrebno zaposlene HDZ-ovce

Na kraju 2016. godine, nakon rušenja proračuna po drugi put od strane HDZ-a, na računu grada u lipnju 2017. godine Mata Frankovića dočekalo je 70 milijuna kuna. Uz prihode koji su ostvareni presudama za zaustavljanje autobusa i žičara ukupno to je 105 milijuna kuna. – rekao je Vlahušić dodavši kako su za taj mandat ostavili projekciju od ukupno 521 milijuna kuna na računu i dodatnih prihoda – od ulaznica za zidine, Du Carda, koncesije za žičaru, naplate zaustavljanja autobusa te ulaznica za Revelin. - - kazao je danas na konferenciji za novinare kandidat za gradonačelnika Dubrovnika liste „Dubrovnik, naš Grad” i bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

- Umjesto da dobro gospodare tih novcem HDZ i Mato Franković gurnuli su nas u kreditni ponor, počevši već 2018. godine s kreditima HBOR-a od 132 milijuna kuna i 32 milijuna kod OTP banke za POS. Dvije godine kasnije opet se uzimaju krediti, ovog puta kod ZABA-e u iznosu od 80 milijuna kuna te 15 milijuna kuna jamstva ERSTE banci za hotel Gruž. Dakle 295 milijuna kuna kredita za investicije, od čega 95 milijuna u trenucima kada smo već znali da korona kriza je uništila prihode. – naglasio je Vlahušić te dodao kako su se uzimali i kratkoročni zajmovi:
- Dva puta po dvadeset milijuna kuna od RH i poslovne banke te 38,5 milijuna putem Ministarstva financija, što ukupno iznosi 78,6 milijuna kuna koje treba vratiti u roku od 24-36 mjeseci. - kazao je gradonačelnički kandidat Andro Vlahušić.

Ispred platforme „Dubrovnik, naš Grad” Vlahušić je istaknuo kako je „HDZ naslijedio financijski izuzetno stabilan Grad, 105 milijuna kuna gotovine i 416 milijuna kuna „Vlahušićevih" dodatnih prihoda od imovine, uz minimalno kreditno zaduženje, a nasuprot tome, u mandatu 2017-2020, HDZ i Mato Franković zadužili su Grad za 343 milijuna kuna koje će građani vraćati narednih deset godina s iznosima od 70 milijuna kuna, a kasnije 50 milijuna kuna godišnje.

- Dubrovnik je u razdoblju od 2017. do 2020. godine zadužen za vrtoglavih 343 milijuna kuna! Da to stavimo u perspektivu, izvršenje proračuna u istom periodu bilo je 2,2 milijarde kuna. Ne shvaćam kako je moguće da je to bilo premalo pa da se trebalo zaduživati. Za svih tih 2.2 milijarde nije izgrađen niti jedan jedini stan za Dubrovčane. - dodao je.

- Samo povratak turizma i turista u grad vraćaju život i novac našim sugrađanima te puni proračun. Svu imovinu koju smo imali trebamo vratiti u Grad. Stoga ćemo vratiti prihod od zidina Gradu i tako ostaviti 40 milijuna kuna godišnje od PDV-a u Dubrovniku i neće se više trebati događati da se onda taj iznos uzima u obliku zajma od države. - naglasio je Vlahušić.

- Zidine su DPDS-u poklonjene do 2032. godine, iako nije isticao ugovor. Da je bilo tog novca ne bi nam trebali krediti. Drugi takav primjer je naplata zaustavljanja autobusa na Pilama, gdje su uvedene vinjete umjesto 800 kuna naplate izabranim agencijama. To je rezultiralo štetom od 50 milijuna kuna. Smanjena je i koncesijska naknada za žičaru s 15 na 10 posto, protivno pisanom stavu DORH-a i sudskog vještaka. Naposljetku, imamo primjer Vile Čingrije koja je dana Županiji pa će oni sada od nje imati prihode, a Grad ništa. – rekao je Vlahušić.

On je kazao i kako je „zaposleno stotinu nepotrebnih djelatnika s HDZ-ovom iskaznicom u gradske službe i ustanove, koji nas godišnje koštaju 15 milijuna kuna”.

- Tako za predstojeći mandat 2021. - 2025. slijedi povrat obaveza od 220 milijuna za rate kredita te 60 milijuna kuna za nepotrebne HDZ-ove plaće, a Grad neće moći dobiti nove kredite zbog prezaduženosti koja je danas znatno iznad zakonom propisanog maksimuma od 20 posto u odnosu na izvorne prihode. – upozorio je Andro Vlahušić te zaključio da je „za izvući Grad iz ove krize potrebno dati ga u ruke dokazanim profesionalcima”.

Kao prve korake najavio Vlahušić je upoznavanje Gradskog vijeća i građana sa stanjem u gradskim financijama, uključujući i tvrtkama i ustanovama, a potom i žurnu izradu rebalansa za 2021. godinu, ali i kontaktiranje ministra financija kako bi ga se upoznalo sa stvarnom financijskom situacijom s ciljem izrade analize stanja i prijedloga rješenja, u čemu očekuje suradnju stručnih službi ministarstva. Istaknuo je i da namjeravaju ulagati u ljude i zadržavanje radnih mjesta u javnom, ali i privatnom sektoru te koristiti EU fondove za vitalne gradske projekte.

Vlahušić se na „pressici” dotaknuo i drugih tema pa tako i stanova u Mokošici:
- Što se tiče stanova koje je Grad otkupio od Ministarstva branitelja, a koji sada stoje prazni, tražit ćemo od ministarstva financija suglasnost za prodaju polovice njih po najnižim cijenama građanima i tako ćemo vratiti dio kreditnih obaveza, a dio ćemo zadržati u trajnom vlasništvu. – rekao je Andro Vlahušić.

Umirovljenicima je obećao da će, usprkos, kakao je istaknuo, „nerealnim cijenama gradnje doma u Gružu, u njegovom mandatu plaćati normalnu cijenu smještaja”.

dpp