Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 26 Prosinac 2021 13:33

Vlahušić gradonačelnika Frankovića u priopćenju prozvao za pogodovanje agencijama

Vlahušić gradonačelnika Frankovića u priopćenju prozvao za pogodovanje agencijama Foto: arhiva Dubrovnikpress

Nakon što je na dnevni red sjednice Gradskog vijeća, koja će se održati u ponedjeljak, naknadno uvršteno nekoliko točaka, među kojima i Odluka o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih autmobila (8 + 1) u zoni posebnog režima, priopćenje za javnost uputio je nezavisni vijećnik Andro Vlahušić. Naveo je kako je prva odluka o zaustavljanju na Pilama prema kojoj je svaki autobus plaćao 800 kuna, donesena 2014. temeljem elaborata Prometnoga fakulteta Sveučilišta u Zagreba te prethodne suglasnosti policije.

„Temeljem iste odluke grad je godišnje zarađivao oko 12 milijuna kuna, ukupno do danas fakturirano je više desetaka milijuna kuna. Većina agencija redovito je plaćala svoje obaveze, s izuzetkom agencija koje su prevozile putnike s kruzera iz gruške luke do Pila. Uz punu pomoć HDZ-a i Mata Frankovića, nisu plaćali ispostavljene račune po svakome zaustavljanju koje su ispostavljali Grad Dubrovnik i tvrtka Sanitat. Kako bi naplatili dospjela potraživanja Grad i Sanitat, poduzimali su više mjera. Ugrađeni su stupići na Pilama, te pokrenuti sudski postupci za naplatu potraživanja. Agencije neplatiše kada im je zbog stupića onemogućeno zaustavljanje na Pilama, putnike su iskrcavale na libertasovim stajalištima i uzrokovali potpuni kaos na gradskim ulicama.” - naveo je Vlahušić te se istaknuo što se sve moglo napraviti s iznosom koji su agencije dužne.

„Nakon desetaka sudskih postupka Visoki trgovački sud 2017. donio je izvršnu presudu u korist Grada i Sanitata, a protiv agencija. Zakonitom je proglašena naplata od 800 kuna po svakome zaustavljanju te su presudom koja je na snazi i danas, agencije trebale platiti Gradu i Sanitatu 25 milijuna kuna za razdoblje 2013. – 2016. Naplaćeno je 10 milijuna kuna, a za nenaplaćeni iznos od 15 milijuna kuna Grad vodi više sudskih postupka kako bi naplatio najveće gradsko potraživanje. U vremenu besparice gradskoga proračuna, u kome su plaće i dalje smanjene za 10 posto, kao jedinome gradu u Hrvatskoj, ukinute subvencije građanima za Zračni most i cestarine, 15 milijuna kuna duga ogroman je iznos koji bi napunio proračun, vratio plaće na normalu.” - napisao je Vlahušić te se osvrnuo na odluku Ustavnog suda.
„ Javno objavljenom odlukom Ustavnoga suda vidljivo je da je i Vrhovni sud odbio reviziju odluke Visokog Trgovačkog suda, a sam Ustavni sud nije osporio zakonitost naplaćivanja od osamsto kuna po svakome zaustavljanju autobusa na Pilama.”- naveo je Vlahušić.

Istaknuo je kako je na prijedlog Mata Frankovića, tadašnjeg predsjednika Gradskoga vijeća, 2016. izglasana odluka o uvođenju godišnjih vinjeta kojom se agencijama koje prevoze kruzerske putnike omogućuje da plate godišnju vinjetu i iznosu od 17 000 tisuća kuna, umjesto 800 kuna po svakome zaustavljanju, čime stječu pravo na neograničeni broj ukrcaja i iskrcaja na Pilama.
„Nakon presude Visokoga trgovačkoga suda kojim je ozakonjeno istovrsno postupanje prema svim agencijama i naplata od 800 kuna po svakome zaustavljanju, gradska odluka nije promijenjena i usklađena sa presudom suda.” - navodi Vlahušić.
Osvrnuo se i na odluku koja je na dnevnom redu sjednice u ponedjeljak.

„Novom Odlukom koja se nalazi pred Gradskim vijećnicima i dalje se nalaze vinjete za turističke agencije, vlasnike vozila; pravne ili fizičke osobe; obrtnike, kojima je dodijeljena koncesija Lučke uprave Dubrovnik – za autobuse i osobne automobile M1 kapaciteta (7 +1) i (8 +1) u svrhu organiziranog prijevoza putnika s brodova na kružnim putovanjima. Agencije protivno zdravom razumu i odluci Visokog trgovačkog suda neće plaćati 800 kuna po svakome zaustavljanju čime će godišnje oštetiti proračun grada za oko pet milijuna kuna.”- navodi Vlahušić te nastavlja.

„Dužni su gradu 15 milijuna kuna, dodatnih 25 milijuna kuna nisu platili u proteklih pet godina, a sada Mato Franković predlaže da im svake godine grad poklanja pet milijuna kuna. Predložena Odluka osim što je štetna za proračun grada krši i načela tržišnoga natjecanja u kome svi poduzetnici trebaju imati iste uvjete. Agencije dužnici neće plaćati gradu pet milijuna kuna godišnje, ne trebaju kupiti ni DuCard ukoliko žele besplatni ulaz na Pile. Agencije koje plaćaju 800 kuna svako zaustavljanje na Pilama, trebaju se naručiti tri dana ranije kako bi dobili termin zaustavljanja i parkiranja, dok agencije s vinjetama mogu dolaziti kako hoće i kada žele.

Kada predloženu Odluku prevedemo u konkretna postupanja i pridružimo im konkretna imena, te političke funkcije, dobivamo zanimljivu križaljku. Ravnatelj Lučke uprave Blaž Pezo, samostalno i bez kriterija izabere agencije kojima Lučka uprava daje koncesiju za prijevoz putnika na kružnim putovanjima, koje Mato Franković kao gradonačelnik Dubrovnika bespogovorno prihvaća te istima omogućuju zaradu od pet milijuna kuna pod motom: Platite 4 dana, a 360 dana vozite besplatno.” - naveo je Vlahušić koji je u nastavku priopćenja gradonačelnika Frankovića i ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik Blaža Peza prozvao za pogodovanje agencijama.

„Još jasnije: predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Blaž Pezo izabere pogodne agencije, a predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Mato Franković potvrđuje njegovu odluku. Koji su razlozi za nerazumnu odluku te koju korist njih dvojica imaju, ne znamo. Sigurno znamo da kao posljedicu njihove odluke Grad ima gužvu na prometnicama te svake godine pet milijuna kuna manje za građane Dubrovnika. Previše otvorenih pitanja kojima se ne bi trebali baviti samo gradski vijećnici grada Dubrovnika.

Za narednu sjednicu Gradskoga vijeća uputio sam i amandman na predloženu Odluku kojom tražim brisanje vinjeta za agencije koje se bave prijevozom putnika na kružnim putovanjima, sukladno presudi Visokog trgovačkoga suda, Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, te zdravom razumu.” - naveo je u priopćenju za javnost nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić.

dpp