Utorak, 29 Studeni 2022 12:55

Vlahušić: Franković je nadmašio Top listu nadrealista i Montyja Pythona

Piše:
Andro Vlahušić Andro Vlahušić Foto: dpp

To je bila najbolja politička predstava koja je ikada održana u Hrvatskoj, a vjerojatno je rijetka u europskim i svjetskim razmjerima, tako je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, komentirao konferenciju za novinare na kojoj je aktualni gradonačelnik Mato Franković predstavio proračun za 2023.

- To je bila predstava koja nadmašuje Top listu nadrealista i najbolje emisije Montyja Pythona. - rekao je Vlahušić.

- Ako je to bila satira, onda svaka čast, tada Mato zaslužuje da mu glasam ne samo za ovaj nego i za 100 idućih proračuna. Nakon one pressice on nakon političke karijere može birati bilo koji hrvatski, europski ili svjetski TV studio u kojem će izvoditi stand up komedije. - smatra Vlahušić.

- Dakle dogodine će biti sportska dvorana gotova u kojoj će nastupati Beyonce, a ja ću biti u prvom redu jer će to biti koncert u počast Andra Vlahušića. Naravno, to nije problem napraviti ako se ima para. - rekao je Vlahušić, dodavši kako para za sporstku dvoranu nema.

- U proračunu za iduću godinu predviđeno je oko četiri milijuna kuna za dvoranu, u 2024. nula i u 2025. nula kuna, znači, imamo četiri milijuna kuna da napravimo dvoranu za koju još nije promijenjen ni prostorni plan, koja nema niti jedno rješenje, nema ni glavni projekt ni izvođača radova, nema ni para, a sve će se to napraviti za godinu dana. Dakle, nije pitanje je li to moguće nego nikada nitko nije izrekao da je to moguće napraviti i još ćemo u dvoranu dovesti ponajveće svjetsko ime. - rekao je Vlahušić.

Doduše, gradonačelnik Mato Franković nikada nije ni rekao da će se dvorana graditi gradskim novcima. Izgradnju dvorana za svjetska i europska sportska natjecanja valjda bi trebala financirati država, ako joj je u interesu da Hrvatska bude domaćin takvih natjecanja.

Kad su u pitanju rokovi, ako će se u toj dvorani 2025. igrati neke od utakmica Svjetskog rukometnog prvenstva, tada bi ona trebala biti izgrađena prije prvenstva, a koliko prije trebao bi znati Hrvatski rukometni savez.

VLAHUŠIĆ KAŽE KAKO ĆE VIJEĆNICIMA POSLATI BAJKU „CAREVO NOVO RUHO”

Franković je inače nakon što je na konferenciji za novinare predstavio proračun za 2023., komentirao priopćenje u kojem je Vlahušić istaknuo kako se Arena Dubrovnik – nogometni stadion sa shopping centrom zapravo neće graditi jer nisu riješeni imovinsko – pravni odnosi.

Osim što je kazao kako Vlahušić govori neistine o neriješenim imovinsko – pravnim odnosima na česticama na kojima bi se gradio stadion, Franković je rekao kako Vlahušić u životu nije u gradu napravio ni kvadrat nogometnog terena, a nešto komentira.

Vlahušić pak ističe kako Frankovićeva računica po kojoj bi se gradio stadion ne valja.

- Nogometni stadion će napravit privatni investitor, a još nisu riješeni imovinsko - pravni odnosi niti je raspisan natječaj, a koštat će 80 milijuna eura, od čega na javni stadion otpada 20 milijuna eura i sad bi mi trebali dati 16.000 kvadrata gradskog zemljišta na 50 godina za 20 milijuna eura. Znači, godišnje bi trebali davati 400.000 eura za 16.000 kvadrata. Pa plaćamo veći najam TUP-a. Ili se Franković zeza ili stvarno tako misli, a ne znam što je gore s pozicije građana Dubrovnika, ukupne javnosti, vijećnika i pročelnika koji će iza toga stati. - rekao je Vlahušić te se osvrnuo na Frankovićevu izjavu prema kojem na računu Grada ima 95 milijuna kuna.

- U proračunu kojega je potpisao Mato, a poslao ga Vojvodić toga iznosa nema, nigdje nema tih 95 milijuna kuna. Na današnji datum je uplaćeno 390 milijuna kuna od nove godine i ništa drugo nije plaćeno. Od tih 390 milijuna kuna 120 milijuna je lex Vlahušić - prihodi od zidina, DuPass, žičara, autobusi, Revelin, svaka treća kuna dosad u proračunu je lex Vlahušić.- pohvalio se bivši gradonačelnik pa nastavio:

- Nije ključno pitanje zašto Mato radi performance nego je ključno zašto govori da će azil, dvoranu i stadion platiti Vlada i Europska komisija, a Mato Franković mora doći kod Andreja Plenkovića i tražiti da mu oprosti 80 milijuna kuna beskamatnih kredita koje nije stavio u novi proračun. Kako će tražiti oprost beskamatnih kredita kad je u međuvremenu s tim parama platio dionice Luke tri puta skuplje nego dionice UTD Raguse na isti dan i to pretplatio za nekih pet - šest milijuna kuna. Istovremeno je za 18 milijuna kuna pretplatio TUP. Dao je zidine na 15 godina privatnom trgovačkom društvu. I sad će, nakon što je dočekao Zorana Milanovića, kao nagradu od Plenkovića tražiti da mu oprosti 80 milijuna kuna. Pa je li to realno?- pita Vlahušić i dodaje kako ga događanja u Gradu podsjećaju na bajku „Carevo novo ruho”.

- Poslat ću svim vijećnicima tu bajku jer ja ipak jesam Hans Christian Andersen. U bajci „Carevo novo ruho” postoji stariji ministar, to je Vojvodić, šef financija. Postoje vijećnici, to su oni koji su u bajci išli kod krojača, koji su caru radili odijelo, a ja sam malo dijete koje kaže „car je gol”. Znate, car će se jednog dana promijeniti, a profesionalci u gradskoj upravi, oni koji su najbliži caru, njihov će stav na papiru koji će potpisati ostati trajan. - rekao je Vlahušić.

- Svi su gradovi dobili beskamatne kredite i vratili ih ili imaju malo za vratiti. Mi smo najviše uzimali jer je trebalo za plaće i ostale ludosti, ali mi imamo 300 zaposlenih. Kad netko kaže da će napravit dvorani bez para u kojoj će nastupati Beyonce ili da će napraviti stadion, pa gdje smo onda nego u gradu careva novog ruha. Ili je ono bio montyphytonovski performance ili je Mato Franković odlučio da više neće biti gradonačelnik, ne znam što je treće. Ako je on uvjeren da je sve ono što je on govorio o proračunu točno, onda smo stvarno u ozbiljnom problemu. - zaključio je Vlahušić.