laus banner 2021 2

Subota, 23 Siječanj 2021 19:57

Vido Bogdanović: Vrijedi više od stranke koju predstavlja

Piše:

Proteklo četverogodišnje razdoblje u aktualnom sazivu Gradskog vijeća, koje će prije raspuštanja zasjedati još svega dva ili tri puta, uz odluke koje su usvojene obilježili su naravno i samo sudionici – gradski vijećnici. Ususret izborima u svibnju, Dubrovnikpress.hr (prema abecednom redu aktualnih vijećnika) svaku subotu i nedjelju navečer donosi kratki rezime njihovog političkog puta i rada...

Vido Bogdanović (HSS)

Hoće li Vido Bogdanović doći ili ne na sjednicu Gradskog vijeća zakazanu za utorak poptuna je nepoznanica. Naime, Bogdanović je nedavno podnio ostavku na svoje dužnosti u HSS-u, a svoj mandat u Gradskom vijeću stavio je na raspolaganje stranci, a iz te stranke nisu odredili tko bi umjesto njega trebao ući u vijećničke klupe, niti je upućen zahtjev za stavljanjem u mirovanje Bogdanovićeva mandata i imenovanjem nekog drugog od vijećnika s liste HSS-a koja se natjecala na izborima za Gradsko vijeće 2017.

Rezultat Vida Bogdanovića bio je iznenađenje lokalnih izbora prije četiri godine. Kao nositelj HSS-ove liste toj je stranci osigurao mandat u aktualnom sazivu Gradskog vijeća. Osvojio je 1 100 glasova i dobio potporu 6,13 posto birača. Na tim je izborima kao HSS-ov kandidat za gradonačelnika s 2 181 glasom osvojio duplo više glasova nego lista koju je nosio.

Kao bivši gradonačelnik i osoba koja je u politici doživjela svašta, Bogdanović je najiskusniji vijećnik jer odlično poznaje funkcioniranje Grada, ali i političke odnose. No, njegove primjedbe i prijedloge u Vijećnici tijekom sjednica malo tko ozbiljno doživljava i uvažava. Nisu ga tako na jednoj od nedavnih sjednica shvatile niti njegove kolegice vijećnice.

Naime, tijekom rasprave o raspoređivanju sredstava političkim strankama koje participiraju u aktualnom sazivu Gradskog vijeća Bogdanović je kazao kako mu nije jasno zašto bi žene dobivale veću naknadu od muškaraca. Iako je zapravo na toj sjednici kritizirao društvene odnose prema ženama u Hrvatskoj, istaknuvši kako „živimo u društvu koje smatra da su žene drugotne” i „da im s vremena na vrijeme treba opalit šamarčinu”, nazvavši takvo društvo retardiranim, naglasio je kako stimuliranje žena novcem da se bave politikom još više povećava tu retardaciju. Žene u Vijećnici ili ga nisu slušale ili ga nisu shvatile. Dok su se jedna za drugom redale za govornicom, kritizirajući Bogdanovićev istup, nisu shvatile da su se zapravo same omalovažile i stavile u podređenu poziciju.

Vido Bogdanović inače je diplomirani inženjer strojarstva, a zaposlen je u svojoj tvrtki Villa Birimiša. Od 1997. do 2001. bio je gradonačelnik Dubrovnika. Bio je i zastupnik u negdašnjem Županijskom domu, ali i član užeg predsjedništva HSS-a te je obnašao i brojne druge funkcije. Već je u prošlosti bio vijećnik u jednom od saziva Gradskog vijeća.

Iako kaže da je na svoje dužnosti u HSS-u podnio ostavku jer je vrijeme da tu stranku u Gradu preuzmu mlađi ljudi, i više je nego jasno da to nije jedini razlog tom njegovu činu, odnosno da je on vjerojatno produkt i Bogdanovićeva nezadovoljstva stanjem u HSS-u.

Četiri mjeseca pred izbore Bogdanovića svakako ne treba otpisati pa tako nije nemoguće da opet nosi listu HSS-a za Gradsko vijeće iako tvrdi da se politikom više neće baviti. U novu utrku za gradonačelnika Bogdanović se sigurno neće upuštati, no listu te stranke mogao bi ipak nositi jer nitko osim Bogdanovića za HSS u Gradu ne može osvojiti mandat, naravno ukoliko ta stranka na izbore izađe samostalno. Ako listu za Vijeće bude ponovo nosio Vido Bogdanović, HSS će sigurno na izbore samostalno jer on se naime predizbornim koalicijama oštro protivi.

Možda je na kraju krajeva i razlog Bodganovićevoj ostavci ta predizborna križaljka, odnosno stav vrha HSS-a da na izbore u Dubrovniku izađu u koaliciji s nekom od stranaka ili širem koalicijskom bloku. U svakom slučaju Bogdanovića kao političara još ne treba otpisati.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020