Četvrtak, 25 Svibanj 2023 19:21

Vatrogasni dom sramota je Grada Dubrovnika, a za novi se ne zna ni lokacija, a kamoli kad će se izgraditi

Piše:
Otvaranje tada novog vatrogasnog doma 2. svibnja 1950. godine Otvaranje tada novog vatrogasnog doma 2. svibnja 1950. godine Foto: arhiva JVP Dubrovački vatrogasci

Vatrogasni dom u kojem je smještena Javna vatrogasna postrojba Dubrovački vatrogasci nije samo jedan od najlošijih vatrogasnih domova u Hrvatskoj, on je i sramota Grada Dubrovnika. Naime, otkad su Hrvatskoj dostupna sredstva iz EU fondova izgradnja novog vatrogasnog doma ne bi trebala biti problem.

Problem svakako jest lokacija na kojoj bi se on trebao graditi, a lokacije nema, odnosno u prostornim planovima bila je predviđena na magistrali. Potom je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić s magistrale dom prebacio u Komolac.

Osim što mu nisu u stanju odrediti lokaciju, u 30 godina niti jedna gradska vlast nije se ozbiljno uhvatila planiranja izgradnje novog vatrogasnog doma. Na taj pothvat ih izgleda može potaknuti samo ozbiljna tragedija, koja će se jednom dogoditi, jer jednom će vatrogasci, htjeli ne htjeli, zapeti u prometnom kolapsu, neće na vrijeme stići na intervenciju. Osim toga, krajnje je sramotno u kakvom je prostoru sjedište Dubrovačkih vatrogasaca.

pocetak izgradnje vatrogasnogdoma 250523 minPočetak izgradnje vatrogasnog doma 25. svibnja 1949. godine. Foto: arhiva JVP Dubrovački vatrogasci

Većini je promaklo, ali 2. svibnja obilježene su 73 godine od svečanog otvorenja današnjeg Vatrogasnog doma, čija je izgradnja počela na današnji dan – 25. svibnja 1949. godine. Rijetko bi tko danas za izgradnju vatrogasnog doma ili bilo kojeg javnog objekta poklonio kuću i zemljište, a upravo je to u ono vrijeme učinio vatrogasac Jozo Šikić.

Naš Vatrogasni dom bio je jedan od prvih objekata sagrađenih u Dubrovniku nakon II. svjetskog rata. U to vrijeme bio je suvremeni, a danas je jedan od najlošijih vatrogasnih domova u državi i jedna od većih sramota u Dubrovniku.

Što je s izgradnjom novog vatrogasnog doma pitao je baš bivši gradonačelnik Andro Vlahušić zapovjednika JVP Dubrovački vatrogasci Stjepka Krilanovića na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća.

Pitanje je to koje svakako nije trebao njemu uputiti jer zapovjednik Krilanović sve i da hoće, bez potpore Grada Dubrovnika, novi dom ne može izgraditi. Kao zapovjednik i profesionalni vatrogasac, sve što Krilanović može je predložiti najbolju lokaciju za novi vatrogasni dom, onu s koje će vatrogasci najbrže doći do mjesta nesreće. To je i učinio. Financijska i prostorno – planska problematika, zadaća je gradskih očeva, odnosno političkih garnitura koje se izmjenjuju na vlasti, a kojima svih ovih godina taj projekt nije bio u prioritetima.

- Kao zapovjednik smatram da je prostor od mosta do Ilijine glavice idealan za vatrogasce, za postrojbu. Mi smo imali prošle godine 188 tehničkih intervencija, naspram 70-tak požara i na takvom mjestu bismo bili blizu svim prometnicama i direktno vezani za magistralu, brže bismo dolazili do mjesta nesreće. Kad su požari, s magistrale bismo najbrže dolazili do požarišta i šumskih područja. - rekao je Krilanović.

Naime, za mandata Dubravke Šuice, izgradnja vatrogasnog doma bila je predviđena na magistrali, no Andro Vlahušić s magistrale ga spušta u Komolac. To područje, smatra Krilanović, nije dobro za vatrogasni dom, odnosno brzi izlazak na mjesto nesreće.

- Jedno vrijeme se predlagala pozicija iza pumpe u Komolcu. Ona je dobra za DVD, da ima svoje područje, ali ne i za centralni vatrogasni dom jer mi zavučeni u Komolcu ne možemo doći do Babina kuka za pola sata i tom slučaju bismo morali imali mrežu malih postrojbi s četiri do pet ljudi. S tolikim brojem ljudi se ne može odraditi ni vježba ni, ne daj Bože, veća intervencija. U nas je problem što je zemlja jako skupa i kad bismo je išli kupiti, taj bi nas dom nemjerljivo koštao. - smatra zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović.

Da Komolac nije dobra lokacija za središnji vatrogasni dom u Dubrovniku smatra i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

- Idealna bi bila lokacija na magistrali. Normalno da bi dio postrojbe morao ostati na sadašnjoj poziciji jer se Grad mora posebno čuvati. Ponekad ljeti zbog gužvi ne možemo napraviti krug ako je intervencija u Gradu pa moramo ići krivim smjerom, što nije u redu, ali nekad i to moramo. Dislociramo vozilo kako bi vatrogasci mogli ući u Grad. Komolac je usko grlo, nije dobra lokacija. Definitivno je usko grlo gdje god se okrenemo jer je naš grad na takvoj konfiguraciji terena. Lokacija u Komolcu je definitivno loša jer je iz Komolca još teže intervenirati. Na novom vatrogasnom domu moramo početi ozbiljno raditi. - istaknuo je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Koliko ozbiljno se u gradskoj upravi radi na pronalaženju lokacije za izgradnju novog vatrogasnog doma za Dubrovačke vatrogasce, odnosno planira li se izmjenama Prostornog plana i GUP-a konačna lokacija za tu namjenu, jer novi vatrogasni dom, vjerovali ili ne, nije u Prostornom planu, iz gradske uprave na upit portala Dubrovnikpress.hr još nisu odgovorili.

Po svemu sudeći pripadnici JVP Dubrovački vatrogasci još će dugo biti gdje jesu – u derutnom prostoru izgrađenom prije 73 godine koji bi im se, ne daj Bože, jačeg potresa, svima mogao srušiti na glave.