Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 27 Rujan 2020 12:57

Uz obljetnicu smrti sveca: Sveti Jeronim u Male braće

Franjevački samostan Male braće pripada Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima. Jeronim koji se punim imenom zvao Sophronius Eusebius Hieronymus (Stridon oko 347. – Betlehem 30. rujna 420.) zaštitnik je Dalmacije, a postao je posebno poznat po cjelovitom prijevodu Biblije s grčkog (Evanđelja) i hebrejskog (knjige Staroga zavjeta) na latinski jezik po takozvanoj Vulgati, kojim je Sveto pismo postalo dostupno i običnom puku. Bez tog djela teško bi bilo zamisliti povijest kulture i civilizacije uopće.

Budući da je još za života postao neka vrsta legende uz njega se vežu i različite priče. Navodno je i sam bio svjestan žestoke naravi, pa je rekao: “Parce mihi, Domine, quia dalmata sum” (Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac).

Jedna od legendi govori da je lavu izvadio trn iz šape, pa ga je ovaj poslije toga vjerno pratio. Zbog toga umjetnici Jeronima često prikazuju s lavom. 1600. obljetnica smrti sv. Jeronima u Hrvatskoj komemorira se na različitim razinama.

Dobro je znati da je, puno prije nego su Mala braća postala dio zajednice koja se zove imenom poznatog hrvatskog crkvenog naučitelja (taj naziv je nastao ujedinjenjem dvije franjevačke provincije 1899.), ovaj samostan štovao tog sveca. Pokazuje to njegov duboki reljef na portalu crkve kojeg su 1498. izradila braća Petrović, kao i njegova slika na drvu koju je na poliptihu u sakristiji naslikao poznati talijanski slikar Pierantonio Palmerini 1528.

fra Stipe Nosić