Petak, 02 Srpanj 2021 21:16

United Airlines počeo letjeti za Dubrovnik, uz Deltu Čilipi će sa SAD -om biti povezani osam puta tjedno

Na inauguracijskom letu United Airlinesa iz New Yorka danas su u Zračnu luku Dubrovnik stigli američki posjetitelji, njih, 214, a tim je povodom upriličena i prigodna svečanost dočeka. Osim United Airlinesa Dubrovnik će sa SAD -om biti spojen i linijom delta Air Linesa tako da će ovog ljeta broj tjednih letova iz Dubrovnika prema SAD -u i obratno biti osam, po četiri od svake kompanije.

Prošle godine uspostavljen je bio i let American Airlinesa na liniji Dubrovnik - Philadelphia, no zbog pandemije koronavirusa ti letovi nisu nastavljeni. Bila je to prva direktna veza općenito iz Hrvatske sa SAD -om od 1991. godine.

Putnike iz SAD-a u Čilipima dočekali su gradonačelnik Mato Franković, direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, vršiteljica dužnosti zamjenika šefa misije u Američkom veleposlanstvu u Hrvatskoj Caitlin S. Piper i predstavnici aviokompanije United Airlines – potpredsjednici ove tvrtke Patrick Quayle i David Kinzelman te Bob Schumacher, direktor prodaje. Dočeku su nazočili i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman i direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić kao i  brojni drugi predstavnici lokalnih vlasti i institucija.

- Danas nije samo veliki dan za Dubrovnik nego i za čitavu Hrvatsku, jer nakon više od 30 godina avion na direktnom letu iz New Yorka slijeće u Zračnu luku Dubrovnik. - rekao je uz zahvalu svim zaslužnim akterima gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković dodavši kako to treba smatrati velikim uspjehom i izvan trenutnih uvjeta pandemije i zdravstvene krize koja je globalno još prisutna. Izrazio je nadu u dodatno osnaživanje suradnje s američkim tržištem te kazao kako će posjetitelji u destinaciji imati siguran i ugodan boravak.

Potpredsjednik United Airlinesa za međunarodne odnose i suradnju Patrick Quayle rekao je da je ovo za njih poseban trenutak.

- Uzbuđeni smo zbog slijetanja Uniteda u Hrvatsku prvi put u povijesti dok inauguriramo ovaj let između New Yorka/Newarka i Dubrovnika. Iza nas su dvije teške godine i drago nam je da smo na ovaj način povezali naše dvije države. - naglasio je.

Prigodnim govorima obratili su se i Direktor HTZ-a Kristjan Staničić i Direktor ZLD-a Frano Luetić.

Naime, avioprijevoznik sa sjedištem u Chicagu u razdoblju od 1. srpnja do 3. listopada održavat će direktnu avio liniju između New Yorka i Dubrovnika četiri puta tjedno s 214 mjesta u zrakoplovu Boeing 767-300. Polasci iz New Yorka planirani su svakog ponedjeljka, četvrtka, petka i subote s povratcima iz Dubrovnika sljedećeg dana.

U priopćenju Veleposlanstava SAD-a u Zagrebu ističe se i da je prvi let kompanije Delta Airlines na rasporedu u subotu, 3. srpnja. Ova kompanija će također održavati direktnu lijinu između New Yorka i Dubrovnika četiri puta tjedno.
Ovi direktni letovi pomoći će potaknuti gospodarske prilike i tržište turističkih putovanja u Sjedinjenim Državama i Hrvatskoj u trenutku kada dvije države izlaze iz pandemije COVIDa-19 i kreću se prema većoj mobilnosti.

dpp