Ponedjeljak, 08 Srpanj 2024 00:12

U PRIDVORJU OTKRIVENA SPOMEN – PLOČA PROF. DR. SC. STIJEPU OBADU

Otkrivanje spomen - ploče Otkrivanje spomen - ploče Foto: Općina Konavle

Na pročelju obiteljske kuće Obad u Pridvorju otkrivena je spomen - ploča dr. sc. Stijepu Obadu, intelektualcu, povjesničaru i javnom djelatniku. Spomen ploča je postavljena i otkrivena na inicijativu obitelji Obad i Općine Konavle, a otkrili su je Ana Medi Obad i načelnik Božo Lasić koji su i prigodnim govorima pozdravili prisutne uzvanike.

Prof. dr. sc. Stijepo Obad hrvatski je povjesničar rođen u Konavlima, u Pridvorju 11. siječnja 1930. godine, a preminuo je 2021. godine. Diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1958. godine. Nakon toga, 1960. godine, postaje asistent u Institutu za povijesne znanosti Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, a već četiri godine kasnije postaje profesor na Katedri za opću povijest Filozofskog fakulteta, Sveučilištu u Zadru gdje je doktorirao 1965. godine.

Od 1985. godine redoviti je profesor, a predavao je opću i ekonomsku povijest novoga vijeka te hrvatsku povijest od 1790. do 1918. godine.

Predavao je profesor Obad i na drugim fakultetima, i na poslijediplomskim studijima u Zadru, Splitu i Dubrovniku. Bio je mentor i član povjerenstva mnogih doktorskih radova. Zbog svog posebnog pedagoškog pristupa bio je omiljen profesor, poticao je i veselio se napredovanju mladih kolega.

Uredio je brojne zbornike stručnih i znanstvenih radova, aktivno sudjelovao u predstavljanima knjiga, a i sam je bio vrlo aktivan autor. Objavio je 240 stručnih i znanstvenih radova i osam knjiga te je sudjelovao na brojnim znanstvenim i stručnim skupovima.

Njegovo glavno polje znanstvenog rada i istraživanja bila je povijest Dalmacije od druge polovice 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata, a posebno se zanimao za dalmatinska sela te gospodarske i političke okolnosti koje su se odrazile na život u selima Dalmacije.

U Konavlima su dugo odzvanjale obiteljske priče koje su živjele do Prvog svjetskog rata, a koje su dobile po prvi put društveni i politički okvir kroz rad Stijepa Obada.

Osim svog znanstvenog rada, nesebično je potpomagao kolege koje su prinosile otkrivanju povijesnih tema dalmatinskog područja. U Konavle je doveo 1974. godine kolegu Šimu Batovića koji je prvi rekognoscirao prapovijesne arheološke lokalitete Konavala, što je još uvijek jedini cjeloviti prapovijesni prikaz terena.

Sudjelovao je u izradama monografija Konavala i na stručnim skupovima te zbornicima stručnih i znanstvenih radova o Konavlima. Sudjelovao je s veseljem na predstavljanima brojnih povijesnih prinosa drugih autora, naročito konavoskih tema.

jpa