Utorak, 26 Listopad 2021 19:27

U Libertasu potpisan dodatak Kolektivnom ugovoru

U Libertasu je danas potpisan dodatak Kolektivnom ugovoru kojim su regulirana primanja zaposlenika te je smjenski rad honoriran uvećanjem od deset posto.

- Ovim dodatkom smo određena radnička prava digli na razinu zaštite Kolektivnog ugovora, a smjenski rad smo uvrstili u kolektivni ugovor na način da s dodatnih 10 posto honoriramo rad u drugoj i trećoj smjeni. Poruka koju želim poslati jest da je Libertas jedna veliki sustav, koji broji 300 ljudi. Danas će sedamdesetak autobusa biti na cesti, te autobuse netko pregledao, očistio, oprao, netko ih vozi. - kazao je direktor Libertasa Franko Mekišić.

- Drago mi je da smo našli modus i mogućnost adekvatno honorirati rad ljudi. - istaknuo je Mekišić te dodao kako je razina dijaloga sa radnicima pojedinačno, sa Radničkim vijećem i predstavnicima oba sindikata, besprijekorna.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika, Mato Franković istaknuo je kako, nakon potpisivanja Dodatka, više od milijun kuna godišnje ide na povećanje kolektivnih prava djelatnika u Libertasu.

- Drago mi je da smo došli do ove situacije da možemo honorirati na ovaj način djelatnike Libertasa, nevezano o tome radi li se o vozačima ili drugim službama, dakle o svima koji rade u smjenskom sustavu rada. Mislim da je to bilo potrebno, napraviti. Nastavljamo, naravno, i dalje s financijskom konsolidacijom Libertasa, na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća idemo i u odluku vezanu za potvrđivanje kreditiranja Libertasa za kupnju novih autobusa koji će biti financirani prvenstveno europskim sredstvima, a onda manjim dijelom vlastitim sredstvima. - kazao je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

- Vjerujem da idemo uistinu u onom smjeru u kojem trebamo ići, radi se na novom sustavu naplate, novom sustavu prometnih linija na području Grada Dubrovnika i šire. Siguran sam da će Libertas za godinu do godinu i pol dana imati i cjelokupni novi vozni red koji će biti učinkovitiji, kvalitetniji a naravno financijski će predstavljati, duboko sam uvjeren u to, i manje financijsko opterećenje kako za Libertas tako i za sam Grad Dubrovnik. - naglasio je gradonačelnik.

Predstavnik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Pero Matuško istaknuo je zadovoljstvo potpisanim dodatkom.

- Onima koji budu radili u smjenama, bit će primanja na mjesečnoj razini veća između 300 i 400 kuna, ovisno o tome koliko tko radi u smjeni. - pojasnio je Matuško te dodao kako ovo povećanje obuhvaća sve djelatnike koji rade u smjenama neovisno o službi u kojoj rade.

Potpisani Dodatak kreće u primjenu od 1. studenoga.

dpp