Utorak, 20 Rujan 2022 13:03

U koji spremnik što odlagati da buduće račune Čistoće svedete na minimum

U koji spremnik što odlagati da buduće račune Čistoće svedete na minimum Foto: dpp

Nakon što je Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici usvojilo prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Dubrovbnika, pred nama je posve novi način odlaganja i razvrstavanja otpada kojemu ćemo se morati prilagoditi ukoliko nam je cilj da nam računi za Čistoću budu što manji.

Naime, i sam je gradonačelnik znao istaknuti da će manje račune imati oni koji će razdvajati otpad. Kad će nova odluka o skupljanju otpada stupiti na snagu još nije određeno, a niti je definirana cijena usluge za predaju komunalnog otpada, ali znamo da će se ona naplaćivati razmjerno količini predanog miješanog otpada prema volumenu spremnika izraženom u litrama i broju pražnjenja spremnika u obračunskom razdoblju.

I dok mnogi izražavaju spremnost razdvajati otpad, zbunjeni su što odlagati u koji spremnik, odnosno što ide u plavi, što u smeđi, a što u žuti spremnik.

Papir, novine časopisi, prospekti katalozi odlažu se u plavi spremnik, ali i bilježnice, knjige, slikovnice te pisaći i papir za „printanje”, pisma, uredske tiskovine, papirnate vrećice, mape, kartonske fascikle i kartonske kutije, ali bez ljepljive trake, plastike i stiropora.

U plave spremnike nećete smjeti odlagati indigo i ugljeni papir, fotografije i foto papir, zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete i slično.

Smeđi spremnici predviđeni su za odlaganje dijela kuhinjskog, vrtnog ili zelenog otpada te manje količine biotpdada.

Kuhinjski otpad čine ostaci voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja te ostaci kruha. Uvelo cvijeće, granje, lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća smatraju se vrtnim ili zelenim otpadom. Male količine ostalog biootpada podrazumijevaju koru drveta, kosu i dlake, piljevinu, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci.

No u smeđe spremnike nećete moći odlagati ostatke termički obrađene hrane, odnosno meso, ribu, kosti i kožu. Mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, guma, opasni otpad, obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća i cigarete također se ne smiju odlagati u smeđe spremnike.

Zeleni spremnici namijenjeni su za staklo. U njih se odlažu boce i staklenke.

U zelene spremnike ne smije se odlagati prozorsko i automobilsko staklo te kristalno i optičko, armirano i laboratorijsko staklo i staklena vuna. Žarulje i fluorescentne svjetiljke te porculanski i keramički predmeti također se ne smiju odlagati u zelene spremnike.

U žute spremnike uz plastične boce treba odlagati polietilenske vrećice, folije, filmove, mjehurastu ambalažu koje na sebi mogu imati oznake PE-HD, PE-LD, PET, PP i slično. Boce od jestivog ulja, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike, lijekova (osim citostatika) također ćete odlagati u žute spremnike, kao i čaše i posude od jogurta, sira, tetrapak ambalažu te boce za osvježavajuće napitke, čepove, plastične tanjure, pribor za jelo, konzerve od hrane i limenke od pića.

U žute spremnike ne smije se odlagati plastičnu ambalažu i limenke s ostacima od boja, lakova i motornih ulja, plastičnu ambalažu i limenke s ostacima od kemikalija, boce i limenke od zapaljivih i eksplozivnih tekućina te boce i limenke pod tlakom kao što su propan/butan boce.

U spremnike za otpadni tekstil treba odlagati odjeću, ručnike, posteljinu, zavjese, šešire i kape, torbe i krpene igračke te ostale otpadne tekstilne proizvode. U spremnike za otpadni tekstil ne smije se odlagati obuću, kožne torbe, pernate jastuke i poplune.

nm