Srijeda, 08 Ožujak 2023 19:57

U domovima zdravlja u Županiji nedostaje 17 liječnika

Piše:
Ilustracija Ilustracija Foto: Alterfines / Pixabay

Nedostatak zdravstvenih djelatnika, posebno liječnika i to onih zaposlenih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti postao je jedan od značajnijih hrvatskih problema. Takva situacija je i na jugu Hrvatske gdje već nekoliko ambulanti zjapi prazno, a u nekima radi tek medicinska sestra s tim da liječnici dolaze na ispomoć. Domovi zdravlja često objavljuju specijalizacije i natječaje na koje ponekad se nitko ni ne javi.

Gotovo kao šala zvuči priča iz Ploča, gdje je u opremljeni stan stigla nova pedijatrica, ali se i ne vidjevši ambulantu, predomislila ne želeći ostati u tom gradu. Stoga i ne čudi nedavna reakcija ravnatelja Doma zdravlja Ploče Vinka Matića koji je odlučio da više neće davati izjave za medije smatrajući da od toga nema nikakve koristi i da se ništa u zdravstvenom sustavu ne mijenja. On sa 67 godina i dalje vodi tu zdravstvenu ustanovu, ali i radi kao liječnik opće prakse.

Dosta medijskog prostora u posljednje vrijeme zaokupile su česte promjene liječnika na otoku Lastovu, gdje se, već godinama, doktori slabo zadržavaju. Dubrovački Dom zdravlja stalno traga za pedijatrima i ginekolozima, a za nadati se je da neće biti većih problema i s liječnicima obiteljske medicine iako taj posao već sada obavljaju doktori koji imaju sve uvjete za mirovinu.

Prema podacima Dubrovačko – neretvanske županije koja je osnivač domova zdravlja, u tim zdravstvenim ustanovama na jugu Hrvatske trenutačno nedostaje 17 liječnika. Najviše ih fali u DZ Dubrovnik i to šest liječnika, po dva obiteljske medicine, pedijatra i ginekologa. DZ Korčula nedostaju četiri i to jedan liječnik u mobilnom palijativnom timu te specijalist dermatolog, ginekolog i neurolog. DZ Metković priželjkuje tri nova liječnika i to dva obiteljske medicine i ginekologa. Dva liječnika službeno nedostaju u velolučkom DZ Dr. Ante Franulović i to pedijatar i ginekolog, a isto toliko i u DZ Ploče gdje osim pedijatra traže i psihijatra.

Inače, trenutačno je na specijalizaciji 15 mladih liječnika. Najviše ih je za DZ Korčula i to pet, zatim četiri za DZ Dubrovnik, tri DZ Dr. Ante Franulović, dva DZ Metković te jedan liječnik za DZ Ploče.

S područja Dubrovačko - neretvanske županije putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti financiraju se četiri specijalizacije liječnika i to tri za DZ Korčula, te jedan za DZ Metković. Iz istog fonda zatraženo je i financiranje još pet liječnika, tri za Dubrovnik i dva za Velu Luku.

Prema podacima Dubrovačko – neretvanske županije, u domovima zdravlja na jugu Hrvatske trenutno je zaposleno 145 liječnika. Najviše ih je naravno u dubrovačkom Domu zdravlja i to 81, a potom slijedi DZ Metković sa 21 zaposlenim liječnikom, te velolučki DZ Dr. Ante Franulović gdje ih radi 18, DZ Korčula ima 15, a najmanje ih je u DZ Pločama i to deset.