Subota, 02 Srpanj 2022 15:58

Trsteno: Sjećanje na poginule Imoćane uz 30. obljetnicu deblokade Golubovog kamena

Trsteno: Sjećanje na poginule Imoćane uz 30. obljetnicu deblokade Golubovog kamena Foto: Božo Radić / CROPIX

Uz 25. obljetnicu podizanja spomen obilježja i 30. obljetnicu deblokade Golubova kamena za koju je zaslužna Treća imotska bojna, u Trstenom su u subotu ujutro položeni vijenci poginulim braniteljima iz Imotskog.

Uz predstavnike Dubrovačko – neretvabske županije, grada Imotskog i grada Dubrovnika, svojim poginulim suborcima počast su odali i predstavnici braniteljskih udruga.

- 36 ljudskih života Imoćana je dano da bi se ovaj kraj danas mogao zvati hrvatskim, da bismo mogli ovdje vioriti hrvatsku zastavu, da bismo mogli ponosno razmišljati drugačije i biti dionici različitih političkih stranaka, da mi danas uživamo u miru i hrvatskoj slobodi. - kazao je tom prigodom gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

- Nažalost, i danas postoje pojedinci koji iz nekog razloga vraćaju relikvije povijesti i na taj način žele obezvrijediti ono najveće u hrvatskoj povijesti, a to je Domovinski rat. Upravo s ovog mjesta želim poručiti da sve hrvatske brigade koje su se borile da mi živimo danas slobodno su naš ponos, sve naše postrojbe su naš ponos i nitko nam taj ponos ne smije uništiti. Ti ljudi su časno ginuli za hrvatsko tlo i za našu slobodu. - naglasio je gradonačelnik Franković u svom obraćanju te je izrazio nadu da će Dubrovnik i Imotski uskoro potpisati i povelju prijateljstva kao trajni pečat na sve ono što su Imoćani dali jugu Hrvatske.

U obrani šireg dubrovačkog područja tijekom Domovinskog rata sudjelovalo je preko pet tisuća Imoćana, od kojih je 36 poginulih branitelja, a njih stotinjak tijekom vojnih operacija lakše je i teže ranjeno.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019