Srijeda, 02 Veljača 2022 14:51

Svečana sjednica uz Dan Grada Dubrovnika; došao i predsjednik Milanović

Piše:
Svečana sjednica uz Dan Grada Dubrovnika; došao i predsjednik Milanović Foto: Grad Dubrovnik

Povodom dana Grada Dubrovnika i Feste svetoga Vlaha u Kazalištu Marina Držića održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su dodijeljena i javna priznanja. Sjednici je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica uvodno je istaknuo kako je uvjeren da nas, bez obzira na političke razlike, više toga spaja nego razdvaja. Osvrnuo se i na zakon kojim Srbija svojata dubrovačku književnost.

- Koliko se god službena Srbija trudila prisvojiti naše velikane, poruka iz Grada je jasna: niste uspjeli ni 1991. pa nećete ni 2022. Dok traje politika srpskog sveta nema suradnje s institucijama Republike Srbije. - istaknuo je Potrebica.

Iako je prije njegova govora prethodio film „Od Feste do Feste” kojim su prezentirane aktivnosti i projekti gradske uprave u proteklom jednogodišnjem razdoblju, istaknuvši kako pred Festu priliči da gradski čelnici „daju konat” što su napravili u razdoblju od zadnje Feste, gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je iza nas druga pandemijska godina koju smo uspješno prebrodili.

- Održali smo stabilnost javnih financija, osigurali sredstva za sve socijalne programe i mjere, pomogli smo potrebitima, umirovljenicima, studentima, učenicima, roditeljima. Ruku pomoći pružili smo i našim gospodarstvenicima, a mjere pomoći još se umnogome provode. Sve gradska društva stabilna su i obavljaju svoje javne zadatke. - rekao je gradonačelnik, pobrojavši potom kapitalne projekte koji se realiziraju na gradskom području.

- Zahvaljujući dokazanoj umješnosti u privlačenju europskih sredstava osigurali smo izvođenje kapitalnih projekata. Lapadska obala i povijesno ulaganje u sustav vodoopskrbe i odvodnje izvode se u jeku pandemije. I u uvjetima ograničenih proračunskih prihoda gradimo prvi dom za starije i nemoćne u preko 50 godina, dok tu nedaleko od nas, u Karmenu, niče nova škola. Preko 40 projekata pripremili smo za financiranje dostupnim EU i nacionalnim sredstvima. Oni će biti okosnica nastavka investicijskog zamaha koji smo započeli. - rekao je Franković.

Osvrnuo se i na prethodnu turističku sezonu i odgovorio onima koji su ga kritizirali.
- Sezona 2021. nije nam se dogodila, kako netko nedobronamjeran može ocijeniti, nego je rezultat predanog rada brojnih dionika na turističkom tržištu. Baš kao što će to biti i sezona 2022. Zapravo, upravo je ova gradska uprava postigla to da nam se turizam više nikada ne događa, nego da odgovorno i održivo upravljamo našom najvećom gospodarskom granom. - kazao je Franković.

- Da nikad više neće biti po starom, daj što daš, stihijski i megalomanski, potvrđuje nam i nova prostorno - planska dokumentacija, ali i drugi strateški dokumenti poput Plana upravljanja zaštićenom povijesnom cjelinom. U fokus smo vratili odgovoran rad za javno dobro i služenje interesima građana. Tvrđavu Imperijal, taj simbol obranjenog grada i hrabrosti naših branitelja, vratili smo na upravljanje Gradu. Kupovinom TUP -a, bivši industrijski pogon otvorili smo za razvoj kreativnih i kulturnih industrija, poduzetništva i javnih sadržaja i usluga. To ne bismo bili u stanju da prethodno nismo preuzeli upravljanje tvrtkom UTD Ragusa i konsolidirali je. Preuzimanjem većinskog vlasničkog paketa nad Lukom Dubrovnik stvorili smo temelj da se pomorski grad nastavi razvijati na svojoj obali. - rekao je gradonačelnik Franković.

Župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić pohvalio je aktualnu gradsku upravu za uspješnost vođenju Grada i realiziranju brojnih kapitalnih projekata sredstvima iz europskih fondova. Zahvalio je i hrvatskoj Vladi za pomoć u pandemiji.

U svom govoru i Dobroslavić se osvrnuo na svojatanje dubrovačke književnosti od strane Republike Srbije.

- Naši preci čuvali su sačuvali kroz stoljeća ovo dubrovačko i hrvatsko blago od svih ugroza, zaštiti ga od svakovrsnih svojatanja. Naši branitelji su devedesetih također očuvali ovo blago od najgoreg nasrtaja od velikosrpske Miloševićeve agresije. Mi ga danas nažalost moramo ponovo braniti od onih koji vrijeđaju žrtvu naših logoraša iz Morinja, od onih koji svojataju Dubrovnik i naše velikane Držića, Gundulića, Boškovića. Od onih koji nam ponad izvorišta Omble žele graditi zračnu luku. Naravno da ćemo braniti hrvatski Dubrovnik, učinili smo to prije 30 godina, kako ne bismo sada. Neugodno je, uvredljivo, ali ćemo to prevladati. - rekao je Dobroslavić.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uz Dan Grada i Festu svetoga Vlaha ovogodišnjim laureatima dodijeljena su javna priznanja. Nagrada za životno djelo dodijeljena je redatelju Ivici Kunčeviću dok su dobitnici godišnjih nagrada doc. dr. sc. Ljiljana Betica Radić, Glas Grada i Kvartet Sorkočević.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019