Utorak, 02 Svibanj 2023 19:16

Stjepan Simović odlikovan Redom hrvatskog trolista

Predsjednik RH Zoran Milanović i Stjepan Simović Predsjednik RH Zoran Milanović i Stjepan Simović Foto: Ured Predsjednika RH

U povodu Međunarodnog dana vatrogasaca, koji se obilježava na blagdan Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, predsjednik Republike Zoran Milanović upriličio je svečani prijam za predstavnike Hrvatske vatrogasne zajednice na kojemu je zaslužnim hrvatskim vatrogascima dodijelio i odlikovanja.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović kazao je kako je dodjela odlikovanja vatrogascima za njega važan događaj jer prati, kako je rekao, „napredovanje vatrogasne službe i kako se oni nose s problemima, životnom opasnošću i izloženošću svojih članova u zaštiti imovine i zaštiti Hrvatske u cjelini”. Podsjetio je pri tome na veliku tragediju na Kornatima 2007. godine.

- Drama lokalne zajednice, drama mladih ljudi, susret s jezom i strahom, opasnostima s kojima se ti ljudi svakodnevno susreću. Prije toga znao sam što su vatrogasci. Mislio sam da znam, a u stvari nisam osjećao. Kada sam osjetio snagu te službe i njezine povezanosti sa zajednicom na tom malom hrvatskom otoku stvari su za mene bile drukčije. - rekao je predsjednik Milanović.

Prema njegovom mišljenju, Hrvatska će postati stvarno i potpuno uređena država onog trena kada će sve službe u državi funkcionirati kvalitetno kao što to danas funkcionira vatrogastvo.

- Kada bi u Hrvatskoj sve funkcioniralo kao što funkcionira vatrogasna služba, i još neke službe i profesije, trenutak Hrvatske kao jake, uređene države kakvu želimo bio bi nam bliže. Za sada nije tako i posla još ima. Ali, kada bude tako, velika zasluga bit će kraj vašeg imena, vaše službe i kraj imena onih koji su danas odlikovani. - istaknuo je predsjednik Milanović.
Za iznimno uspješno zapovijedanje vatrogasnim postrojbama Republike Hrvatske te za osobite zasluge u njihovom ustroju Predsjednik Republike odlikovao je Redom bana Jelačića Slavka Tucakovića. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku u iznimnim okolnostima u miru, odlikovani su Boris Banjan, Zdenko Brandejs, Ivica Labaš, Dino Kozlevac, Zlatko Križanić, Hrvoje Ostović i Stjepan Simović.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su Valter Drandić, Ivica Čelan, Ivan Golubić, Antun Jelić, Zvonimir Ljubičić, Marijan Kicivoj, Zoran Smolić, Milan Šulter i posmrtno Stjepan Venus. Za časnu i uzornu službu Spomenicom domovinske zahvalnosti odlikovani su Slavko Gauš, posmrtno Davor Kovačić, Stjepan Kušan, Zlatko Marciuš, Ilija Turković i Rudolf Zajec.

U ime odlikovanih vatrogasaca obratio se i Predsjedniku Republike zahvalio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji je rekao da je za hrvatsko vatrogastvo ovo povijesni dan.

- Ovo je prvi puta da se organizirano u Uredu predsjednika Republike Hrvatske dodjeljuju ova priznanja. Hvala vam na tome, jer prepoznali ste da je i hrvatsko vatrogastvo jedan od stupova domovinske sigurnost. Uz Hrvatsku vojsku, uz hrvatsku policiju, hrvatsko vatrogastvo će uvijek biti spremno reagirati na sve ono što je potrebno. - poručio je glavni vatrogasni zapovjednik.

dpp