Četvrtak, 29 Rujan 2022 19:45

Stiglo je osam novih autobusa Libertasa

Stiglo je osam novih autobusa Libertasa Foto: Libertas Dubrovnik

Osam gradskih niskopodnih autobusa marke MAN, financiranih putem fondova Europske unije, predstavljeno je danas u remizi Libertasa u Komolcu.

Šest tzv. solo autobusa dužine 12 metara i dva zglobna autobusa dužine 18 metara prilagođeni su potrebama suvremenog javnog gradskog prijevoza, opremljena su E6 motorima koji udovoljavaju najsuvremenijim ekološkim normama, a vrijednost njihove nabave iznosi 17,775 milijuna kuna.

Riječ je dijelu od ukupno 18 novih autobusa koje Libertas i Grad Dubrovnik nabavljaju putem strukturnih fondova Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ i uz sufinanciranje od 85 posto.

Vozila su prezentirali predstavnik dobavljača, tvrtke Auto Hrvatska, Zvonko Gabud i direktor Libertasa Franko Mekišić, a u predstavljanju je sudjelovao i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

- Podsjetio bih da smo u kolovozu nabavili sedam autobusa, također iz Europskih fondova, a očekuje nas nabavka još tri midi prigradska vozila. - kazao je gradonačelnik Franković te dodao kako je u posljednjih pet godina vozni park Libertasa osnažen s čak 29 novih autobusa financiranih EU sredstvima.

- Vjerujemo kako će se ubrzo raspisati natječaj po pitanju električnih autobusa, za koji smo spremni. Već ranije smo, kao što i sami znate napravili više probnih vožnji sa različitim tipovima autobusa, izradili smo cijelu studiju i analizu koja dokazuje kako će nam se i ta vrsta vozila, ovdje na području Grada Dubrovnika isplatiti. - naglasio je gradonačelnik Franković.

- Najveći benefit nabavke ovih vozila je u tome što se smanjuje ukupna starost aktivnih autobusa na gradskim linijama. Ona će sada iznositi svega 6 godina, dok je ukupna starost aktivnih autobusa u gradskom i prigradskom prijevozu 7 godina. - naglasio je direktor Libertasa Mekišić.
Ukupna vrijednost cijele nabave, uključujući do sada zaprimljene autobuse i one koji još trebaju biti dopremljeni, iznosi gotov 31 milijun kuna uvećano za PDV.

dpp