laus banner 2021 2

Petak, 26 Ožujak 2021 19:58

Srđevci neće podržati tzv. dubrovačku stanogradnju, protive se prodaji gradskih stanova po povlaštenim cijenama

Srđ je Grad na sjednici Gradskog vijeća, posljednjoj u ovom sazivu, a koja će se održati u ponedjeljak, neće podržati odluku o tzv. dubrovačkoj stanogradnji. Naime, srđevci su danas na konferenciji za novinare istaknuli kako kako „Odluku o davanju u najam stanova u vlasništvu grada Dubrovnika s mogućnošću kupnje” neće podržati jer je zakonski neprovediva i suprotna Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Osim toga, srđevci se ne slažu da se gradski stanovi izgrađeni kao POS uopće prodavaju, već ističu da osigurati nekome krov nad glavnom ne znači dq mu se mora osigurati i vlasništvo nad nekretninom.

Što se tiče aktualnog prijedloga odluke i zbog čega ga smatraju nezakonitim, oni su naveli kako on „budućim podstanarima ne jamči sigurnost kupnje stana po povlaštenoj cijeni od 1.350 eura po metru četvornom nakon 10 godina”.

- HDZ-ov model POS-a je zakonski neprovediv i to upravo u onom dijelu u kojem se, temeljem Ugovora o najmu s mogućnošću kupnje, utvrđuje i pravo najmoprimca da istekom najma stana kupi taj stan od Grada prema kupoprodajnoj cijeni od 1.350 eura po kvadratu, a koja će biti umanjena za do tada kumulativno plaćene najamnine po ugovoru o najmu stana. Članak 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima obvezuje jedinice lokalne samouprave da nekretninama u svom vlasništvu mogu raspolagati samo temeljem javnog natječaja i za cijenu koja je tržišna, a ne temeljem nekog Ugovora o najmu s mogućnošću kupnje. Činjenica je i da stavak 2. članka 391 regulira iznimku, ali je za tu iznimku potrebno da se kumulativno ispune dva uvjeta. Jedan je da subjekt bude javni, RH ili jedinica lokalne samouprave ili barem u vlasništvu javno-pravnog subjekta, pravne osobe u vlasništvu RH-a ili neke jedinice lokalne samouprave), a ne privatna osoba kao u ovom slučaju, a drugi je da postupci budu od javnog interesa, odnosno, ako je to u interesu i cilju općega gospodarskog i socijalnog napretka njezinih građana. Za sve druge slučajeve, a to se naročito tiče mogućnosti prodaje imovine Grada Dubrovnika privatnim osobama, po Zakonu je obvezujući javni natječaj i tržišna cijena. - ističu iz Srđ je Grad.

Oni upozoravaju i na moguće probleme za same potpisnike ugovora:
- Svi ugovori sklopljeni bez poštivanja pravila o natječaju i tržišnoj cijeni, prema zakonu, su  ništavni. Kod ništavosti nema zastare i može se bilo kada aktivirati. To znači da vas bilo tko i bilo kada može tužiti i da stan možete izgubiti. Svi potpisani ugovori o najmu s mogućnošću kupnje, prema Zakonu, ne mogu garantirati da će ista osoba doista moći kupiti stan, a naročito ne i po povlaštenoj cijeni od 1.350 eura po kvdaratu. Vrlo je upitno hoće li banke biti sklone kreditirati građane za kupovinu stanova čiji su ugovori pravno ništavni. - navode srđevci.

- S obzirom da je rješavanje stambenog pitanja za naše mlade sugrađane iznimno važno, predlažemo  jedan sasvim drugačiji model, koji može mladima osigurati sigurnost stanovanja, ali ne i stjecanje vlasništva po privilegiranim cijenama. Predstavnici „Srđ je Grad“ aktivno su sudjelovali na svim sastancima na kojima smo ukazivali na jedan sasvim drukčiji model stambene politike, koji građanima neće po povlaštenoj cijeni prodavati javnu imovinu, nego će osigurati povoljan i siguran trajni najam. Svi građani Dubrovnika izdvajaju svoja sredstva u proračun Grada Dubrovnika, a tim sredstvima grade se POS stanovi, stoga nije pravedno da neki po povlaštenoj cijeni u vlasništvo dobiju nekretnine plaćene javnim novcem. Kroz trajni najam, stanovi ostaju javni, gradski, što Gradu omogućava i kreiranje stambene politike i reguliranje cijena najma, a dugoročno mladima i mladim obiteljima daje sigurnost stanovanja, bez podizanja kredita. Politika trajnog najma stanova iz stambenog fonda u vlasništvu Grada, koju predlaže Srđ je Grad, jedina je prava socijalna, demografska te dugoročno i ekonomska mjera. - zaključili su srđevci.

dm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020