laus banner 2021 2

Petak, 04 Rujan 2020 13:29

Srčanke (kunjke) na udici

Piše:

Nakon nevera na moru, pa i tijekom njih se posebno dobro udičari mamcima koje je u to vrijeme moguće skupiti u plimnoj zoni. Među nekoliko vrsta račića, crvića i školjki, najbrojniji i među najkvalitetnijim tim mamcima su školjke iz obitelji srčanki.

Ove školjke, koje naš narod još naziva kapice, kunjke itd. okruglastog su jajolikog, bočno gledane srcolikog oblika s čvrstom ljušturama koje s vanjske strane imaju radijalna rebra, nazubljena ili ne, te tamne i svjetle pruge oblika polumjeseca. Obitavaju ukopane u mješovita, ljušturasta, muljevita, ali najviše u pjeskovita dna pa ih je najbolje tražiti i koristiti na pjesčanim obalama.

Pribavljati se mogu skupljanjem šetnjom po obali uz rub vode i promatranjem plimne zone. Tako se tijekom nevremena te dan, dva nakon njega mogu skupiti školjke s kojih su valovi uklonili pijesak te ih otkotrljali u plićak ili na suho, pritom ih često i otvorili, čak i razbili.

bodljikava srcanka 0409

Po mirnom moru ove i druge školjke se mogu iskopavati u plimnoj zoni, čak i dublje uz pomoć maske i disalice. Stanište im odaju dvije male okomite rupe u tlu, najčešće međusobno udaljene oko centimetar. Ponekad ih, kad su vrlo plitko zakopane, odaje mala kvrga na ravnoj površini pijeska.

Treća mogućnost pribavljanja ovih mamaca je kupovina na ribarnici. Nažalost, rijetko se nude, ali ako se može birati najbolje je uzeti kulinarski najmanje cijenjene, one s bodljama na poklopcima.

Takvih je više vrsta, ali je najbrojnija bodljikava sršanka, koju je najlakše i osobno iskopati jer u velikom broju naseljava mekano priobalje, ukopana ne dublje od 10 centimetara. Više je razloga za takav odabir. Prvi je to što joj je stopalo grimizno crvene boje pa se u moru vidi na daleko, što privlači ribe, baš kao i jak te specifičan miris. Treći razlog za favoriziranje ove školjke je njeno žilavo meso, zbog čega je sladokusci najmanje cijene, a sitne i ribe sa slabim zubima teško kidaju.

Od pjeskovitog i bodljikavog vagnja, koji pripadaju također ovoj familiji, bodljikava srčanka se najviše razlikuje po tome što umjesto brojnih bodlji na oklopima ima prorijeđene kvržice. Naraste do 80 mm i 90 grama, dok joj je srednja lovna težina oko 40 grama, od čega tijelo ne čini niti polovinu težine.

Zbog predebelog oklopa mamči se samo ogoljeno meso ove školjke. Prvo se stopalo uzdužno natakne na iglu za mamčenje te potom omota elastičnom niti. Zatim se sve to gurne na udicu i dio strune poviše nje. Kad je mamac prevelik, treba ga podijeliti po dužini. Može se vezati samo polovica stopala, a druga uzdužno izrezati da cijeli mamac izgleda poput glavonošca te „krakovima“ leluja u kurentu. Konačno, mamčiti se mogu i uzdužno izrezane trake koje se nekoliko puta probodu vrhom udice i potom rastegnu da izgledaju poput crva. Rijetki se ribari služe ovom tehnikom jer zahtijeva puno rada i strpljenja.

mamcenje bodljikave srcanke 0409

Ovaj mamac privlači crvenom bojom i mirisom, ali ribe prvo zagrizu njegov bijeli, najmekši dio. Zato ga treba mamčiti tako da bijeli dio bude uz vrh udice. Zbog toga se iskusni ribolovci služe malim trikom - na ovaj mamac dodaju i komad bijelog mamca, sipe, unutrašnjost trpa, komad šljanka...

Poput ostalih i ovaj je mamac najučinkovitiji živ ili barem svjež. Živim se može očuvati 3 do 4 dana omotan vlažnim papirnatim ubrusima ili listovima novina te pospremljen u hladnjaku. U kanti s morskom vodom i pumpicom zraka može se očuvati živim 10 do 15 dana. Uvjet je da je u hladnjaku temperatura oko 6 stupnjeva Celzijevih te da se more redovito mijenja svakog ili svakog drugog dana.

Iako se s uspjehom, osobito za lov ovrate, može koristiti tijekom cijele, ovaj mamac je najučinkovitiji u vjetrovitijem dijelu godine, kad ribe tijekom i nakon nevremena priđu obali skupljati hranu koju su im otkrili i pripremili valovi. Njime se mogu loviti sve ribe, ali odabirom veličine mamca i udice i selektivno loviti najcjenjenije poput sarka, smuduta i ovrate.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020