Utorak, 02 Kolovoz 2022 11:46

Spajanje općina, koliko je moguće odgovara predsjednik Zajednice općina Hrvatske Božo Lasić

Piše:
Božo Lasić Božo Lasić Foto: dpp

Hrvatska Vlada donijela je odluku o dodjeli potpora općinama koje su odluče na tzv. funkcionalno povezivanje. Radi se o zajedničkoj inicijativi Hrvatske zajednice općina i Vlade, odnosno dijelu plana optimalizacije i racionalizacije u okviru provedbe Nacionalnog plana oporavka od siječnja 2023. do lipnja 2026. godine.

Prema riječima načelnika Općine Konavle Boža Lasića, koji je ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice općina funkcionalna povezanost već postoji na jugu Hrvatske.

- Već imamo nekoliko zajedničkih tvrtki, kao što su prijevoznik Libertas Dubrovnik, zatim Vodovod i Čistoća, a sličnih tvrtki koje su u vlasništvu više jedinica lokalne samouprave imamo i diljem Dubrovačko - neretvanske županije. Mislim da bi bilo poželjno imati i zajedničko komunalno gospodarstvo jer bi npr. komunalni redar iz Dubrovnika mogao lakše djelovati u Konavlima i obratno. – pojasnio je Lasić.

- Ovim putem se omogućuje daljnja decentralizacija, racionalizacija troškova te se predlaže podrška funkcionalnom spajanju općina s ciljem racionalizacije troškova, veće transparentnosti i efikasnosti u radu jedinica te kvalitetnijeg pružanja usluga građanima. Na sastanku na kojem su uz župane bili i predstavnici gradova i općina naglašeno je kako će država financijski poduprijeti jedinice lokalne samouprave koje se odluče za funkcionalno povezivanje i obavljanje pojedinih zajedničkih poslova. Usto, valja spomenuti kako će financijska podrška biti osigurana i za one jedinice lokalne samouprave kod kojih bi, na dobrovoljnoj osnovi, postojao interes za stvarnim spajanjem. – kazao je Lasić.

Ističući kako postoji interes općina za funkcionalnim spajanjem, predsjednik Hrvatske zajednice općina je rekao:
- Naravno, sve se bazira na konceptu dobrovoljnosti. Vjerujem kako će predloženo biti korisna mogućnost, što se posebice odnosi na manje i financijski ovisnije jedinice lokalne samouprave. Ovim vidom suradnje jačamo potencijal za financijsku i drugu održivost. Mi moramo biti racionalni i praktični, tako da mogu kazati kako podržavamo korake koji idu u pravcu jačanja općina. - naglasio je Lasić, dodajući kako je sada potrebno upoznati čelnike s ovim planovima kako bi što uspješni proveli u djelo.

Na pitanje može li ovo funkcionalno spajanje u budućnosti dovesti i do administrativnog spajanja pojedinih općina, odnosnonukidanja pojedinih općina, što je kao mogućnost naveo i premijer Andrej Plenković, načelnik Lasić je odgovori:

- Ne vjerujem da će do toga doći. Ne može se administrativno povezivanje napraviti bez referenduma. Osim toga općine su bitne u decentralizaciji i njihova je uloga velika i uistinu potrebna za razvoj svih krajeva. Samo treba fukcionalno voditi općine, što negdje i nije slučaj. Zbog određenih kolega koji su se dokopali vlasti i stvarno su neodgovorni prema zajednici svorio se narativ u društvu da smo svi uhljebi koji ništa ne rade. Moram naglasiti da je u oko 460 općina u Hrvatskoj zaposleno oko 2600 ljudi, što je neusporedivo manje nego u odnosu na velike državne firme kao što su primjerice HEP i Hrvatske vode. – rekao je predsjednik Hrvatske zajednice općina i konavoski načelnik Božo Lasić.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019