Petak, 23 Veljača 2024 18:49

RIBLJA IZNUTRICA KAO MAMAC, MALO KORIŠTENA, A EFEKTNA

Piše:
RIBLJA IZNUTRICA KAO MAMAC, MALO KORIŠTENA, A EFEKTNA Foto: Anđela Šćepanović / CROPIX

Jedna od najcjenjenijih i najčešće rabljenih skupina mamaca u ribolovu na moru su same ribe. No, rijetki su udičari, osobito naši kao samostalne mamce koriste njihova crijeva te ostale iznutrice, iako ih jede veliki broj riba, a nekima su i poslastica. Iznimka su crijeva srđele koje rijetki, ali istinski meštri od udice tradicionalno koriste za lov svih cipola, girovki, glavoča te pauka, ali i kantora, ukjate, čak i sitnijih primjeraka vegetarijanke sope.

Razloga tome je više - neke ribe imaju kratka crijeva, a neke vrlo nježna, koju je teško postaviti na udicu, a još teže kvalitetno plasirati. Međutim, najčešće se i takva crijeva mogu nadijevati, i to barem na dva načina. Prvi je pažljivim višestrukim probadanjem udice, najbolje „octopus“ i sličnog oblika, odnosni onih s vrhom povijenim prema vezištu te udica posebno pravljenim za takve mamce- s kontra kukama na tijelu. Drugi je obmotavanjem nadjenutog mamca elastičnom „lykra“ niti iz ženske najlon čarape ili specijalnom niti za vezivanje mamaca poznatom kao „filo elastico“. Prije nadijevanja dobro je iznutricu prosušiti kako bi dobila na čvrstoći.

iznutrica mamac 230224 2 min

Mana crijeva je što je s njima dosta neugodno raditi, a prednost što su vrlo vidljiva. Osim toga intenzivno mirišu, osobito njihov sadržaj kad ih počnu žvakati sitne ribe koje prve napadaju sve mamce. Uz to, komešanje ribica dodatno privlači pažnju krupnijih riba i navode ih da brže te manje oprezno priđu mamcu.

Prednost crijeva kao mamca je što se ne moraju nositi u ribolov nego se mogu pribaviti tijekom njega.

Zbog njihovog drugim ribama iznimno privlačnog mirisa i okusa, ali i žilavosti te dužine, zbog čega se mogu mamčiti i na vrlo velike udice, čak i dvije, diljem svijeta se najviše kao mamac koriste crijeva cipola, a u ponudi ih imaju svi iole ozbiljniji trgovci prirodnim mamcima. No, praktično se kao mamac mogu koristiti crijeva i ostatak iznutrice svih riba.

Osim spomenutih riba, crijevima i ostatkom iznutrice riba mogu se loviti i sve usnače, bodeljke, šparidi, čak i najkrupnije ribe poput ovrate i zubaca, mola, jegulja, listova i ostalih pljosnatice… Većina riba će podjednako rado posegnuti i za konzerviranim, ali je bolje koristiti svježe kad se očekuje ulov ovrata, zubatca, smuduta, mola…