Srijeda, 22 Lipanj 2022 20:46

Registar medicinskog osoblja s prizivom savjesti? Što kažu...

Piše:
Marijo Bekić, Mišo Krstičević, Krešimir Marković i Igra Šain Kovačević Marijo Bekić, Mišo Krstičević, Krešimir Marković i Igra Šain Kovačević

U posljednje vrijeme hrvatska javnost se već tradicionalno dijeli po pitanju mogućnosti i načina pobačaja u državnim bolnicama. Inicijativa „Dosta” traži od premijera Andreja Plenkovića objavljivanje javnog registra zdravstvenih radnika koji se pozivaju na priziv savjesti i objavu podataka o kapacitetima zdravstvenih ustanova za uslugu prekida trudnoće. Osim javnog registra liječnika s prizivom savjesti zahtijeva se i da Vlada u svim zdravstvenim ustanovama osigura dovoljan broj medicinskih timova za obavljanje prekida trudnoće, uz pokrivanje troškova iz sredstava HZZO-a, kako bi se prevenirao institucionalni priziv savjesti.

I dok u nekih bolnicama diljem Hrvatske žene uistinu imaju problema s obavljanjem pobačaja, jer liječnici imaju priziv savjesti, u Dubrovniku se taj zahtjev može obaviti. Kako smo već pisali, od pet ginekologa stalno zaposlenih u Općoj bolnici Dubrovnik troje ih ima priziv savjesti.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, inače predsjednik Županijskog odbora HDZ-ove Akademske zajednice „dr. Ante Starčević” smatra kako je mogućnost objave registra liječnika s prizivom savjesti pravna, a ne zdravstvena stvar.

bekic marijo 220622Marijo Bekić. Foto: Davor Mladošić

- To nije stvar mog osobnog dojma, već mišljenje nadležnog ministarstva i Vlade. Opća bolnica Dubrovnik i ja osobno ponašat ćemo se prema naputku Ministarstva i sukladno hrvatskim zakonima, kratko je rekao Bekić, dodajući kako je to tema o kojoj je nezahvalno govoriti.

Javno objavljivanje registra liječnika s prizivom zavjesti osjetljiva je tema za još jednog liječnika koji je predsjednik županijskog SDP-a, te gradonačelnik Ploča - Miša Krstičevića. Kazao je kako je teško o tome govoriti, te da toj osjetljivoj temi treba pristup jako ozbiljno.

Ističući nadalje kako shvaća ako liječnik razmišlja na način da je njegovo poslanje i odabir štititi život i njegovu kvalitetu, osim u specifičnim situacijama i zato ima priziv savjesti, Krstičević se pita jesu li to zaista razlozi zbog kojih su neki liječnici na prizivu savjesti.

krsticevic miso 220622Mišo Krstičević. Foto: Davor Mladošić

- Ako netko ima priziv savjesti u javnoj bolnici, a negdje u privatnom sektoru radi pobačaje za novac, tada takvim liječnicima automatski treba oduzeti licencu. Zauzeo bih takav stav. Postoji prostor da se te ljude opravda, ali to nisu razlozi zbog kojih se oni prizivaju na savjest. Itekako postoji veliki broj njih koji to ne rade u javnoj bolnici, ali će privatno to učiniti. – stav je Krstičevića.

Kaže i kako s kolegama ginekolozima nije razgovarao o prizivu savjesti, te ističe:

- To su uglavnom kolektivi u kojima su svi u prizivu savjesti, u kojima je šefa standardno imenovao HDZ pod utjecajem crkve, kojoj je poslanje eliminirati pobačaje iz javnog sektora jer to je njihov teren na kojem mogu ostvarivati svoj utjecaj, svoju infiltraciju u sekularnost države. Imam i osjećaj da su se neki ljudi nekad i zbog same okoline i načina prilagodbe kolegama i sustavu u kojem rade samoproglasili priziv savjesti. - rekao je Krstičević.

Dubrovački gradski vijećnik iz redova Hrvatskih suverenista Krešimir Marković je protiv objave takvog registra.

- U svakom slučaju ja sam za priziv savjesti, što ima daleko veću prednost ispred zakona. Jer zakon donose ljudi, koji su kvarljiva roba. Povijest nas uči da su mnogi zakoni donešeni na štetu čovjeka, a tako je i danas. Abortus i pobačaj su protiv temeljnog prava djeteta na život. Začeće djeteta u utrobi majke se često dogodi zbog neodgovornosti pojedinaca i kad se dogodi onda je to već novo stanje žene gdje se ne radi o njoj već i o djetetu koje začeno o njezinom tijelu. To su dva tijela o kojem odluku ne treba donijeti samo majka, već i otac djeteta.- govori.

markovic kresimir 220622Krešimir Marković Foto: dpp

- Ja sam za priziv savjesti jer je abortus ubojstvo djeteta koje se ne može braniti nikakvim sredstima osim zakonom i savješću odgovornih ljudi, kako liječnika, tako i svih nas. Jedan jedini slučaj kad je abortus na neki način opravdan jest kad je ugrožen život majke, a tu oba roditelja trebaju uz liječničku suglasnost donijeti odluku o ishodu toga. – mišljenja je Krešimir Marković, inače vjeroučitelj. On kaže i kako se liječnička savjest ne bi trebala zloupotrebljavati, te da apsolutno podržava liječnika i bilo kojeg čovjeka s pozivom na priziv savjesti.

S druge strane županijska vijećnica s Korčule iz Nove ljevice Igra Šain Kovačević smatra da se registar liječnika s prizivom savjesti treba odmah objaviti.

pressica srdj je grad06 080222Igra Šain Kovačević. Foto: Vedran Levi / CROPIX

- Hitno se treba objavit registar liječnika koji imaju priziv savjesti za obavljanje prekida trudnoće, jer i to je jedan od razloga zašto Hrvatska nije u stanju osigurati provođenje vlastitih zakona. Pod utjecajem Crkve i ultrakonzervativaca danas smo u situaciji da veliki broj liječnika pa i čitavih zdravstvenih ustanova odbija obavljati prekid trudnoće zbog priziva savjesti. Sve je super tajna i često se događa da dok žena istraži gdje može trudnoću prekinuti već prođe zakonski rok unutar kojeg može zatražiti prekid trudnoće. – kazala je Šain Kovačević dodajući kako bi to svakako smanjilo i „mogućnost špekulacija da se jedan dio liječnika ujutro poziva na priziv savjeti a popodne ga u privatnim klinikama zaborave“.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019