Srijeda, 11 Svibanj 2022 19:36

Proslava Dana Županije, župan Dobroslavić: Gradimo ovu Županiju uz potporu i pomoć naše Vlade koja razumije naš strateški položaj

Piše:
Proslava Dana Županije, župan Dobroslavić: Gradimo ovu Županiju uz potporu i pomoć naše Vlade koja razumije naš strateški položaj Foto: Tonči Plazibat / CROPIX

Svečanom sjednicom Županijske skupštinu na kojoj su u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića zaslužnim pojedincima dodijeljena javna priznanja proslavljen je Dan Županije dubrovačko - neretvanske. Izrazivši zadovoljstvo što se Dan Županije nakon dvije godine obilježava bez COVID ograničenja, župan Nikola Dobroslavić zahvalio je svima koji su doprinijeli uspješnom nošenju s pandemijom. Zahvalio je i braniteljnima, istaknuvši kako su oni najzaslužniji za našu slobodu. Osvrnuo se i na događanja u susjedstvu.

- Da nije bilo branitelja, danas bismo morali šutjeti na laži da su naši književnici i znanstvenici tuđi, da mi nismo to što jesmo, kako je naš grad tuđi, a posezanja, nažalost, ima još. Zbog toga smo u nedavnoj deklaraciji jasno rekli kako svojatanje naše baštine smatramo velikosrpskim projektom. Najavljena izgradnja zračne luke Trebinje predstavlja ugrozu. Kome treba ta luka s tako golemom pistom, što tu ima raditi Republika Srbija? Kad su zadnji put bili na našoj granici, sjećamo se da su spalili Konavle, Župu, Dubrovačko primorje i napadali Dubrovnik. - rekao je Dobroslavić, naglasivši zašto je važno da je Hrvatska članica NATO saveza.

svecana sjednica11 110522

- Gradimo ovu Županiju uz potporu i pomoć naše Vlade koja razumije naš strateški položaj. Gradimo je i fondovima EU, sredstvima koje nam je omogućilo članstvo u EU. To članstvo, kao i članstvo u NATO-u postignuća je o kojem su kroz povijest Hrvati sanjali, a ostvario ih je naš naraštaj slijedeći vanjskopolitičke ciljeve prvog predsjednika. - rekao je župan.

Istaknuvši kako je Pelješki most najvažniji hrvatski projekt, Dobroslavić je naveo projekte koje tek treba realizirati.

- Uskoro kreću i ostali projekti, brza cesta do Osojnika, Brijesta - Perna, nastavak autoceste od čvora Metković, a danas ćemo potpisati ugovor o početku radova na novoj luci Polačište na Korčuli. Tu su i ulaganja u lučku infrastrukturu Vela Luka, Perna, Prigradica. Zahvaljujemo Vladi na uvođenju brzobrodske linije Lastovo - Dubrovnik. Mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta omogućile su da svi subjekti u turizmu prežive. Pripremamo s Hrvatskim vodama nastavak projekta navodnjavanja Neretve te ćemo ga zaštititi od štetnog projekta Gornji horizonti. Pripremili smo projekt energetske obnove OB Dubrovnik s dnevnom bolnicom u Metkoviću, a tu je i hitna helikopterska služba. Centrom za gospodarenje otpadom otklonit ćemo sve bojazni oko napuljskog scenarija.- najavio je Dobroslavić.

Dan Županije čestitao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, istaknuvši brojne projekte koje Županija i Grad zajedno realiziraju.

- Kao političari od građana tražimo povjerenje kako bismo radili i zastupali interese svih skupina društava, te štitili interese domovine i zajednice. Kao upravitelji tih sustava, težimo rezultatima, a kad oni stignu to najbolja nagrada. Upravljanje je bilo posebno izazovno u dvogodišnjem razdoblju. Osigurali smo sigurnost sustava, a da nikome nismo ništa uzeli. Iako smo zbog događanja na Istoku Europe zaogrnuti velom neizvjesnosti, možemo zbog javno zdravstvene krize malo odahnuti. Turistička sezona nagovještava povratak života na postavke optimizma. Vjerujemo kako ćemo u povratku na staru biti bolji nego što smo bili jučer. Lijepo je kad uspješan Grad prati uspješnu Županija i obratno. - istaknuo je Franković te se osvrnuo na zračnu luku kod Trebinja.

- Brinu nas te najave. Ne želimo razumjeti ekonomske razloge niti je to na nama, mada se budi sumnja u stvarne motive takvog projekta. Svaka takva intervencija bi mogla uništiti izvorište rijeke Omble. - naglasio je.

Uzvanicima se obratio i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako se veseli susretima tijekom kojih se ističe ono što je realizirano i najavljuje ono što će se tek realizirati.

- Nikola je jedan od naših najdugovječnijih župana i ima iskustvo. Imao sam priliku kroz svoje funkcije uočiti jednu prazninu nestrukturirane suradnje između Vlade i županija i odlučio sam to popraviti odmah te smo ustanovili redoviti dijalog između Vlade i županija, predsjednika udruge gradova, ali i općina. Ta činjenica je promijenila sve. Na prvoj sjednici pitao sam članove Vlade poznaju li sve župane, a danas ne da se svi dobro poznajemo nego su to odnosi kao da smo svi skupa svaki dan na kolegiju. To je omogućilo razvoj projekata i u konačnici bolji život naših sugrađana. Drugi korak koji sam uočio je da smo u drugi plan stavili decentralizaciju pa smo to odlučili to promijeniti i dati više sredstava jedinicama lokalne samouprave. - rekao je Plenković.

svecana sjednica13 110522

Govoreći o izazovima u novom desetljeću, premijer je istaknuo kako će ono za Hrvatsku biti odlično desetljeće u kojem ćemo doživjeti nezapamćen razvoj.

Uz Dan Županije na svečanoj sjednici ove su godine, a za izniman doprinos u borbi protiv COVID pandemije, izvanredno dodijeljena priznanja Općoj bolnici Dubrovnik, Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije i Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko – neretvanske županije te domovima u Dubrovniku, Korčuli, Metkoviću, Pločama i Vela Luci.

Županijska nagrada za životno djelo dodijeljena je Veselku Gabričeviću, brigadnom generalu u miru.

Dobitnici ostalih nagrada su ONK Metković, Srednja škola „Ivo Padovan” iz Blata, HRT Radio Dubrovnik i Freiwillige Feurwehr Klienmachnow – dobrovoljno vatrogasno društvo iz Njemačke.