Utorak, 14 Veljača 2023 20:41

Preminuo je proslavljeni vaterpolist i pravni stručnjak Hrvoje Kačić

Hrvoje Kačić i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 2017. godine Hrvoje Kačić i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 2017. godine Foto: Davor Pongračić / CROPIX

Hrvoje Kačić, proslavljeni vaterpolist Juga i reprezentacije bivše Jugoslavije s kojom je osvojio i srebrenu medalju na Olimpijadi u Melebourneu 1956. godine, a s Jugom naslov prvaka Jugoslavije 1951. godine, preminuo je u 91. godini života. U profesionalnoj karijeri Hrvoje Kačić bio je stručnjak za pomorsko pravo, sveučilišni profesor i odvjetnik. Bio je i saborski zastupnik u prvom sazivu Sabora RH nakon odluke o osamostaljenju u kojem je vodio Odbor za vanjsku politiku.

Osim izniman sportaš, a tri puta je, 1956. i 1957. te 1960. godina bivao biran u najbolju vaterpolo momčad svijeta, Hrvoje Kačić bio je u stručnjak koji je sudjelovao u izradi Hrvatskoga ustava, radu Komisije za izradu teksta Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i nacionalnih prava, Komisije za izradu državnopravnih akata za suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku, Komisije za utvrđivanje činjenica i okolnosti u svezi s naoružavanjem pričuvnog sastava policije i obrane Hrvatske, Komisije za kontrolu prekida vatre u Republici Hrvatskoj, Radne grupe za izradu odluka i zaključaka o razdruživanju s Jugoslavijom i drugim republikama dotadašnje države.

Predstavljao je Republiku Hrvatsku na nekoliko zasjedanja Konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Haagu tijekom rujna i listopada 1991., koja se održavala pod pokroviteljstvom Europske Zajednice. U svojstvu predsjednika Odbora za vanjsku politiku predvodio je saborske delegacije u zastupanju Sabora u Parlamentu Vijeća Europe, Skupštini parlamentaraca NATO država i KESS—a te zasjedanjima parlamentaraca Srednjoeuropske inicijative.

Od siječnja 1994. do lipnja 2001. obavljao je dužnost predsjednika Državne komisije za granice Vlade Republike Hrvatske.

dpp