Subota, 02 Srpanj 2022 13:43

Preminuo je glazbeni i radio urednik Miljenko Jelača; gradonačelnik Franković uputio sućut obitelji

Dugogodišnji glazbeni urednik Radio Zagreba i Radio Dubrovnika Miljenko Jelača preminuo je u 77. godini života.

Miljenko Jelača na Hrvatskom radiju proveo je šest desetljeća života tijekom kojih je ostvario mnoge kultne emisije Radio Zagreba poput „Po Vašem izboru”, „Taxi za Babilon”, „Dobro večer Beti” ili „Muzički automat”, a bogat je njegov doprinos i programu Radio Dubrovnika. Uz brojne radijske emisije, 1990. godine uključio se u Hrvatsko vijeće europskog pokreta te osmislio i pokrenuo na Radio Dubrovniku emisiju „Euroradio”, prvu emisiju takve vrste u Hrvatskoj s ciljem senzibiliziranja javnosti za priključenje Europi.

Sućut obitelji Miljenka Jelače uputio je danas i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

„Pamtit ćemo ga kao radijsku legendu, jedinu osobu u Hrvatskoj koja je na Hrvatskom radiju, nekadašnjem Radiju Zagreb, radio i stvarao punih šezdeset godina. Paralelno, radio je i kao pravni stručnjak opredijeljen za autorsko pravo što je bilo blisko njegovoj strasti prema radiju.

Njegov doprinos razvoju radija po mnogočemu se očituje u inovativnosti i trudu urednika tadašnje popularne emisije “Po vašem izboru” da tadašnje generacije slušatelje upozna s novim radovima poznatih autora, a kasnije i s europskim vrijednostima u emisiji Euroradio za koju je dobio i Hrvatsku nagradu Europski krug od Europskog pokreta.

Posvećenost radiju dovela ga je i poslovno u Dubrovnik gdje je zasnovao obitelj i gdje su ga prigrlili Dubrovkinje i Dubrovčani svih generacija slušatelja Radija Dubrovnik, a pamtimo ga i kao jedan od glasova reportera Domovinskog rata kad je uloga lokalnog radija i poznatog glasa bila ne samo informacija, nego i nenadoknadiva utjeha u nevolji.

Na tome smo mu neizmjerno zahvalni. U svoje osobno i ime Grada Dubrovnika izražavam cijeloj obitelji iskrenu sućut.” - napisao je gradonačelnik Franković.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019