Petak, 25 Studeni 2022 20:03

Predstavljen proračun Grada Dubrovnika za 2023. godinu

Nakon što je predstavio proračun za 2023. planiran na iznos od 86,5 milijuna eura, gradonačelnik Franković u Zadru je sudjelovao u panel raspravi Upravljanje imovinom. Tom prigodom kao primjer dobrog upravljanja istaknuo je Vilu Čingriju.

PRORAČUN ZA 2023. PLANIRAN NA 86,5 MILIJUNA EURA

Gradonačelnik Mato Franković predstavio je proračun za 2023. planiran na iznos od 86,5 milijuna eura. Istaknuo je kako je riječ o realnom proračunu, ali i najavio povećanje za zaposlene u ustanovama u kulturi i tetama u vrtićima.

Na konferenciji za novinare Franković je istaknuo kako brojni projekti, koji će se realizirati u nadolazećoj godini, zapravo nisu niti uvršteni u proračun.

- Planiraju se još brojni projekti koji će se financirani iz europskih fondova, ali ugovori o financiranju još nisu potpisani pa smo te projekte izostavili iz proračuna. Primjerice, iako smo dobili rješenje za vrtiće, za financiranje iz EU fondova, nisu potpisani ugovori pa ih nismo željeli nositi u idućoj proračunskoj godini, a u nadolazećim mjesecima ćemo dobiti ugovore i započeti s investicijom - rekao je Franković te se osvrnuo na proračune ranijih godina.

- Krenuli smo 2017. u prvoj godini mog mandat s proračunom od 59 milijuna eura pa je rastao do 2019. kad smo bili na 92 milijuna eura pa je 2020. započeo pad radi korone. Uspoređujući 2019. s 2023., popravljamo se i korak po korak vraćamo u pretpandemijske godine. - istaknuo je Franković.

- Za iduću godinu smo malo razdvojili prihodovnu i rashodovnu stranu jer želimo pokazati sve prihode koje planiramo ostvariti u idućoj godini. Od Poreza i prireza planiramo 28,7 milijuna eura, od imovine 5,9 milijuna eura, a najveći dio prihoda je od zakupa poslovnih prostora. - rekao je Franković se te osvrnuo na izmjene Zakona o pomorskom dobru.

- U idućoj godini očekujemo novi Zakon o pomorskom dobru koji će jedinicama lokalne samouprave omogućiti da umjesto koncesijskih odobrenja daju koncesije pa će time i prihodi biti veći jer koncesijska odobrenja imaju limitiran iznos.- primjerice, neki hotel koji koristi pomorsko dobro, plati maksimalno 70 000 kuna, ubuduće će to biti mjesečni iznos i tu očekujemo značajan rast prihoda. Mi smo i prvi grad koji je uveo taksu za kruzere i tu očekujemo značajan rast prihoda.- kazao je Franković.

Za 2023. najavio je povećanja plaća djelatnicima kulturnih ustanova za 19 posto, što će, istaknuo je, za više od milijun eura povećati rashode za kulturu.

- U 2023. idemo na povećanje kolektivnih prava djelatnika ustanova u kulturi za 19 posto i povećanje osnovice, idemo na 19 posto povećanja kolektivnih prava.-najavio je Franković.

Veće plaće u idućoj godini mogu očekivati i tete u vrtićima.

- U 2023. nosimo povećanje plaća djelatnicima vrtića za šest posto.- dodao je gradonačelnik.

Kad je u pitanju trenutno stanje u gradskog blagajni, Franković je rekao kako je na računu 95 milijuna kuna.

- To izgleda jako puno, ali mi smo prošli kroz dvije teške godine. Bilo je dana i mjeseci kad ne bi sjela ni jedna kuna na račun, a morali smo pomoć svakome kome je trebalo.- rekao je i dodao kako su se nakon korone i krize drukčije odnose prema novcu.

- Odlučili smo se za jedan drugi model, da čuvamo dio sredstava sa strane za ne daj Bože ... jer ne znamo što će biti u siječnju, veljači, ožujku, a mi s tih 90 milijuna kuna možemo preživjeti i ispuniti potrebe sugrađana za tri i pol mjeseca i zato čuvamo sredstva i njima vrlo vrlo pažljivo gospodarimo.- kazao je gradonačelnik Mato Franković.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ NA PANEL RASPRAVI UPRAVLJANJE IMOVINOM

U sklopu 14. godišnjeg susret gradonačelnika i poduzetnika – 48 SATI, gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je u panel raspravi na temu Upravljanje imovinom. Uz gradonačelnika kao panelisti na navedenu temu sudjelovali su ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te direktor prodaje HPB-a Dominik Živanović.

Gradonačelnik Franković u svom izlaganju posebno se osvrnuo na članak 77. Zakona o naknadi prema kojem Republika Hrvatska stječe pravo vlasništva na imovini koja je predmet naknade. Naime, Grad Dubrovnik je uputio konkretan prijedlog izmjena i dopuna predmetnog Zakona, a koji se odnosi na dopunu čl. 77 na način da se uvodi iznimka od stjecanja prava vlasništva od strane RH u slučaju kada se radi o imovini koja jedinici lokalne samouprave služi u svrhu obavljanja poslova od lokalnog značaja, a kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana.

- Jedinice lokalne samouprave su dio javne uprave koja je najbliža građanima i koje najneposrednije provode volju i rješava probleme s kojima se građani susreću. Upravo zbog toga je i upravljanje imovinom u vlasništvu jedinica lokalne samouprave izuzetno važno jer su ta imovina i koristi od nje poluge da se svi problemi adekvatno i u pravoj mjeri riješe.- kazao je gradonačelnik te je kao primjer proaktivnog i efikasnog djelovanja Grada Dubrovnika prema imovini istaknuo kupnju Vile Čingrije koju je Grad 2018. kupio od RH za 17.510.000 kuna, a koja u suradnji s Dubrovačko- neretvanskom županijom te zahvaljujući europskim sredstvima postaje Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, čime će se realizirati vizija gradske uprave o vili kao društveno korisnom prostoru javnog i obrazovnog karaktera.

Godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika, koji se održava od 23. do 25. studenoga u Zadru, i ove godine okuplja dionike čija je suradnja presudna za razvoj i napredak lokalnih zajednica - gradonačelnike, poduzetnike te predstavnike Vlade, a glavne teme susreta su upravljanje imovinom, participativno budžetiranje jedinica lokalne samouprave, digitalna i transparentna iskustva gradova, e-mobilnost u javnom gradskom prometu, energetski izazovi i klimatske promjene te gospodarenje otpadom.

SASTANAK PROČELNIKA ZA FINANCIJE NAJVEĆIH GRADOVA U HRVATSKOJ

Pročelnik Upravnog odjel za proračun, financije i naplatu Ante Vojvodić sudjelovao je na inicijalnom sastanku pročelnika za financije najvećih gradova u Republici Hrvatskoj, a koji održan u sklopu 14. godišnjeg susret gradonačelnika i poduzetnika u Zadru.

Udruga gradova pokrenula je inicijativu za osnivanje Grupe za financije s ciljem jačanja utjecaja gradova na pitanje javnih financija u Republici Hrvatskoj.

Financiranje projekata gradskih i lokalnih potreba je sve teže i potrebno je pronalaziti nove modele suradnje i financiranja komunalne infrastrukture i javnih investicija kako bi se zadovoljile rastuće potrebe gradova.

Na inicijalnom sastanku pročelnika za financije najvećih gradova u Republici Hrvatskoj razgovaralo se o modelima financiranja razvoja, ali i participativnom budžetiranju, transparentnom i otvorenom poslovanju u svjetlu Naputka o transparentnosti i Uredbe o uredskom poslovanju.

dpp/Grad Dubrovnik