Utorak, 14 Lipanj 2022 20:57

Potpisan ugovor o rekonstrukciji Akademisa Garište

Potpisan ugovor o rekonstrukciji Akademisa Garište Foto: DNŽ

U palači Ranjina upriličeno je potpisivanje ugovora o izvođenja radova na rekonstrukciji, obnovi i prilagodbi Akademisa Garište. Riječ je o projektu koji je dio Regionalnog centra kompetentnosti, a ugovor, vrijedan 8,2 milijuna kuna s PDV-om, potpisali su ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina i direktor tvrtke Capitalis d.o.o. Miho Klečak.

Akademis Garište smješten je u povijesnoj jezgri Dubrovnika te je zaštićeno nepokretno kulturno dobro. Svi radovi na obnovi i prilagodbi ovog objekta izvodit će se sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

U prizemlju zgrade planirana je recepcija te kuhinja s pripadajućim pomoćnim prostorijama. Prvi kat zgrade funkcionalno će se podijeliti te će jedan dio biti korišten za blagovaonicu, a drugi kao multifunkcionalna dvorana za prezentacije i izvođenje nastave. Drugi i treći kat planirani su za smještajne kapacitete.

Današnjem potpisivanju ugovora nazočili su i župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo, pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević te privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Ana Čeović. Ovom prilikom župan Dobroslavić istaknuo je važnost projekta Regionalnog centra kompetentnosti za Dubrovnik, ali i cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju.

- Ovo je projekt koji je vrlo vrijedan i po svojoj novčanoj vrijednosti, i po učincima koje očekujemo. Jedan od koraka u njegovoj realizaciji je i današnji ugovor i prilagodba Akademisa Garišt za izvođenje nastave i druge djelatnosti koje će se u njemu odvijati. Daljnji korak će biti izvođenje radova na vili Čingriji gdje smo ishodili građevinsku dozvolu i vrlo skoro će ići natječaj za izvođenje radova. Cijeli projekt veoma je važan za naše turističko gospodarstvo. Možemo se pohvaliti odličnim turističkim temeljima koje moramo nadograđivati. Mi zaista ovdje imamo sjajnu ponudu, odličnu školu, fakultet, međutim važno je cjeloživotno učenje i unaprjeđivati kadrove koji su završili redovno obrazovanje. I upravo zato i razvijamo projekt Regionalnog centra kompetentnosti, i Garišta, i same škole, i vile Čingrije, s vrlo važnim iskustvom koji stječemo kroz ovaj projekt, pa i kroz iskustvo baskijskog kulinarskog centra koji je ponajbolji u svijetu, a s kojim surađujemo. - rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Ravnatelj Antun Perušina predstavio je dosadašnji tijek projekta i njegovu važnost za razvoj turizma na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Rok završetka radova na rekonstrukciji, obnovi i prilagodbi Akademisa Garište je početak srpnja 2023. godine.

dpp