Ponedjeljak, 24 Siječanj 2022 16:43

Ovako trenutno izgleda novi odašiljač na Lopudu, a montaža još nije dovršena

Stanovnici Lopuda pokrenuli su online peticiju kojom od tvrtke odašiljači i veze traže da obustavi radovi na zamjeni starog odašiljača, visokog 13 metara, novim čija je visina 35,5 metara.

„Kao jedno od najposjećenijih izletišta gostiju grada Dubrovnika, Lopud je važan i za ukupnu sliku Grada kao destinacije kakvom želi biti. Također je upitan utjecaj ovako snažne antene unutar ruba naselja na zdravlje nas otočana. Oko 90 posto otočana živi isključivo od turizma te nam je svima od najveće važnosti očuvati i dalje razvijati ispravnu sliku Lopuda te biti sad i ubuduće transparentno informirani i uključeni u ovakve invazivne i ostale pozitivne projekte koje utječu na kvalitetu mjesta od samog njihovog planiranja.” - naveli su u peticiji Lopuđani, koji od tvrtke Odašiljači i veze, pružatelja nacionalne strateške komunikacijske infrastrukture za odašiljanje i prijenos signala, traže obustavu radova do iznalaženja drugog prikladnog rješenja, odnosno izmještanja odašiljača izvan rezidencijalnog dijela naselja.

Lopuđani također navode kako nisu protiv izgradnje odašiljača već im je neprihvatljivo da se gradi u neposrednoj blizini zaštićene spomeničke baštine i njihovih kuća, odnosno na lokaciji koja uniptava vizure mjesta, a kako to trenutno izgleda može se vidjeti i na fotografiji koju su poslali.

lopud odasiljac 240122 2

nm