Petak, 26 Ožujak 2021 20:06

Osigurano financiranje za ribarsku luku Sustjepan

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je u petak u Dubrovniku ravnatelju Županijske lučke uprave Dubrovnik Željku Dadiću Odluku o dodjeli sredstava u okviru mjere I.23./I.24 „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, bruze riba i zakloništa“ (poboljšanje infrastrukture u ribarskoj luci Sustjepan) u iznosu od 37.312.500 kuna.

Svečanom uručenju su nazočili i župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Joškom Cebalom i Žaklinom Marević, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić, ravnateljica JU RRA DUNEA Melanija Milić kao i pročelnik UO za gospodarstvo i more DNŽ Ivo Klaić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zahvalila je svima na suradnji te istaknula kako je ova potpora od 37 milijuna kuna najveća dodijeljena dosad za ovakve projekte.

- Od toga se 27 milijuna financira iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a preostali iznos iz državnog proračuna na pozicijama Ministarstva poljoprivrede. Želim naglasiti da je u okviru ovog programa osigurano 334 milijuna kuna za financiranje ribarske infrastrukture, prije svega luka i iskrcajnih mjesta. - rekla je ministrica te dodala kako posljednje studije pokazuju kako Hrvati godišnje troše puno više ribe nego se to ranije smatralo.

- Vjerujem da ste svi čuli o procjenama koje govore da Hrvati prosječno godišnje pojedu 8 do 9 kilograma ribe. Mi smo 2018. napravili ozbiljnu procjenu i zaključili da je to pogrešno i da je potrošnja 18 kilograma ribe, a mogu reći da je danas ta brojka još veća. Hrvati danas troše više od 20 kilograma ribe. - rekla je ministrica Vučković.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je ovaj projekt doveden do faze sigurne realizacije te kako je ovom Odlukom vrijednom više od 37 milijuna kuna osigurano financiranje projekta.

- Želim istaknuti i kako je ribarska luka Vela Luka u završnoj fazi i da uskoro očekujem ovakvu Odluku o sufinanciranju i za tu luku. Imamo odličnu suradnju s Ministarstvom poljoprivrede, koje osigurava potpore našim poljoprivrednicima, ribarima, školjkarima, vinarima i ruralnom razvoju, što je za nas jako važno. - rekao je župan Dobroslavić te istaknuo kako s Ministarstvom poljoprivrede Županija surađuje na važnom projektu otvaranja izmještenog studija agroturizma u dolini Neretve.

Ravnatelj ŽLU Dubrovnik Željko Dadić zahvalio je na značajnoj potpori od 37,3 milijuna kuna.
- Mi smo na tom projektu dugo radili. Bilo je potrebno izmijeniti i prostorno-plansku dokumentaciju, gdje nam je Grad Dubrovnik izašao u susret. Planira se izgraditi 230 metara operativne obale na kojoj će biti privez za 15 ribarskih plovila. Također interna prometnica do koje će dolaziti kamioni, odnosno hladnjače koje će prihvaćati tu ribu i kasnije odvoziti je dalje. U planu je i izgradnja objekta, koji će se financirati u drugoj fazi. - zaključio je on.

dpp