Četvrtak, 25 Studeni 2021 19:45

Okrugli stol: Franković izdvojio projekt Vrata Elafita; u Brsečinama će pristajati trajekti

Lučica u Brsečinama Lučica u Brsečinama Foto: Davor Mladošić

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas na okruglom stolu „Vodik i e-mobilnost u javnom gradskom prometu“ u sklopu 13. Susreta gradonačelnika i poduzetnika – 48 SATI koji se održava u Puli od 24. do 26. studenoga.

U fokusu gradonačelnikovog izlaganja bili su smart city rješenja koje Grad Dubrovnik provodi u svrhu učinkovitog i ekološki odgovornog upravljanja prometnim sustavom, kao što je inovativni smart parking projekt baziran na najnovijoj senzorskoj mreži i tehnologiji, prvi takav u svijetu. Istaknuo je car sharing projekt sa 100% električnim vozilima i Park'n'Ride sustav na Pobrežju čija je realizacija u pripremi, a izuzetno je bitan za prometno rasterećenje užeg gradskog područja.
 
Posebice je izdvojio projekt Vrata Elafita (Dubrovnik - Elafiti Gate) koji ima za cilj povezivati Dubrovnik s otocima Lopud i Šipan, a putem pristaništa za male elektro brodove/trajekte s dodatnom infrastrukturom koja bi se realizirala u Brsečinama.
 
- Koncept Vrata Elafita počiva na korištenju obnovljivih izvora energije, a predstavlja i veliki doprinos izmještanju i diverzifikaciji turističke ponude uz brojne benefite za lokalno stanovništvo kao i sve građane Grada Dubrovnika. Ovakav multidimenzionalan i složen projekt, koji je sada još na razini koncepta, Grad Dubrovnik nastavit će razvijati kako bi pravovremeno bio spreman za prijavu na financiranje iz EU fondova. - istaknuo je gradonačelnik.
 
Sudionici ovog okruglog stola, uz gradonačelnika Frankovića, bili su i gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednik Uprave tvrtke RASCO Ivan Franičević i direktor prodaje tvrtke WAWA Slaven Vrhovski koji su raspravljali o tematici te razmijenili iskustva o modelima koji znatno olakšavaju svakodnevni život građana kroz upotrebu inovativnih sustava i vizijama za budućnost koje mogu doprinijeti još kvalitetnijim rješenjima.

Trodnevni Susret gradonačelnika i poduzetnika 13. godinu za redom organiziraju Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i poslovni tjednik LIDER, a cilj je raspraviti i definirati mogućnosti suradnje javnog i privatnog sektora u svrhu poticanja razvoja lokalnih jedinica te predstaviti uspješne primjere i iskustva u područjima od zajedničkog interesa gradonačelnika i poduzetnika.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020