Srijeda, 02 Lipanj 2021 11:18

Održano ročište po tužbi Razvoj golfa protiv članova Zelene akcije, oni poručuju da je to ugnjetavanje

Na općinskom sudu u Dubrovniku jučer je održano ročište po privatnoj tužbi Razvoj golfa protiv odgovornih osoba Zelene akcije Željke Leljak Gracin, Enesa Ćerimagića i Luke Tomca.

Razvoj golf u kaznenom postupku traži kažnjavanje odgovornih osoba Zelene akcije zbog kampanje protiv golf projekta na Srđu, odnosno kako u Zelenoj akciji navode, apartmanizacije, a članovi Zelene akcije danas su održali i konferenciju za novinare u Dubrovniku.

- Postupak Razvoj golfa obično je ugnjetavanje i pokušaj gušenja demokratske rasprave. - izjavio je predsjednik Zelene akcije Luka Tomac.

- Ovaj slučaj tipičan je primjer onoga što se u međunarodnoj praksi naziva SLAPP*, a što je engleska skraćenica za strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti. “SLAPP je tužba koja je namijenjena cenzuriranju, zastrašivanju i ušutkavanju svih kritičara vlasti ili investitora pošto ih se opterećuje troškovima raznih pravnih postupaka dok ne odustanu od svojih stavova. - rekla je Željka Leljak Gracin, prvookrivljena u ovom postupku. 

Iz Zelene akcije su naveli kako su u kampanji „Srđ je naš”, za koju kažu kako je „bila ključna za razotkrivanje prave prirode projekta koji je u početku prikazivan kao bezazleni sportski sadržaj u zelenilu”, uključeni od 2010. godine.

- Zapravo, radi se o megalomanskom apartmanskom naselju višestruko većem od bilo kojeg dubrovačkog naselja. Realizacija ovog projekta dodatno bi opteretila prenapregnutu dubrovačku infrastrukturu, a većinu troškova izgradnje potrebne infrastrukture snosili bi građani iz javnih izvora. - izjavio je Enes Ćerimagić.

U ovom postupku, Razvoj golf traži kažnjavanje svakog od optuženih iz Zelene akcije u iznosu od 300 dnevnih dohodaka što je, kažu iz Zelene akcije, ukupno više od 200 tisuća kuna, bez troškova postupka.

- Nama koji živimo od plaće, taj iznos ugrožava egzistenciju. Zelenoj akciji, koja se financira strogo namjenskim sredstvima putem javnih natječaja, prijetnja ovakvom kaznom znači prijetnju zatvaranjem. - dodala je Leljak Gracin.

Oni su također rekli kako je Zelenu akciju u građanskom predmetu o istom slučaju sud u Zagrebu nepravomoćno oslobodio odgovornosti za naknadu štete Razvoj golfu.

- Unatoč tome, ova tvrtka ne odustaje od našeg proganjanja. Sada nas u kaznenom postupku dodatno opterećuje potrebom da branimo slobodu govora i plaćamo značajne troškove sudskih postupaka. Sve to dovodi do nesigurnosti našeg djelovanja. Međutim, neće nas ušutkati. - zaključio je predsjednik Zelene akcije Tomac.

dpp